Opvoeding & Ouderschap

Onze huisregels over televisie en internet

huisregels televisie internet

Als het aan mijn kinderen ligt, hangen ze het grootste gedeelte van de dag voor de televisie of spelen ze op de tablet. ‘s Ochtends bij het ontbijt, ‘s middags na school en het liefst ‘s avonds voor en na het avondeten. Tot het naar bed gaan. Maar je begrijpt natuurlijk wel dat dat een no go is. Gelukkig begrijpen zij dat zelf ook. Maar welke regels rondom televisie en internet houden wij dan wel aan? 

‘s Ochtends

Op een doordeweekse dag wanneer Daan en Jesse gewoon naar school moeten, staan we ruim een uur van te voren op. In dit uur kunnen ze aankleden, tanden poetsen en eten. Zelf moet ik vaak ook naar mijn werk op het moment dat de jongens naar school vertrekken. Dat houdt dus in dat ik ‘s ochtends brood smeer voor het ontbijt van de jongens, een 10-uurtje en lunch klaarmaak voor ze, voor mezelf een lunch klaarmaak én zelf nog snel iets ontbijt. Tijd om samen aan tafel te ontbijten hebben we daardoor niet. Nu zouden we eerder op kunnen staan zodat we hier wel tijd voor hebben, maar eerlijk gezegd vind ik om 10 over 7 opstaan vroeg genoeg.
Omdat we er geen familie-moment van maken ‘s ochtends, mogen Daan en Jesse tijdens het ontbijten televisie kijken. Voorheen keken ze vrijwel iedere ochtend Pokémon, maar inmiddels hebben ze uitzending gemist ontdekt en kijken ze dan liever naar een stukje aflevering van Wie is de Mol of Expeditie Robinson. De tablet wordt ‘s ochtends niet aangeraakt, daar hebben we echt geen tijd voor en ik vind dat ook niet nodig.

‘s Middags

Hier kan ik lekker kort over zijn. Tussen de middag wordt er hier geen tv gekeken, want de jongens blijven altijd over op school. Op woensdagmiddag zijn ze vrij van school, en dan eten ze gezellig met papa aan tafel. Dat is dus eigenlijk ook het enige moment in de week dat we de tafel dekken voor het ontbijt. Als ze na de lunch nog tijd over hebben, mogen ze even een kwartiertje tv kijken. Vaak wordt het dan Netflix via de Netflix app op de tv of op de tablet. Super handig, die app heb je namelijk automatisch bij internet en tv van Telfort.

Na school

Na school spreken Daan en Jesse natuurlijk vaak af. Als dat zo is, gaan ze lekker met hun vriendje buiten spelen of een spelletje doen. Soms mogen ze van mij, als het slecht weer is, een uurtje op de Switch. Die hebben we overigens op zolder staan, waardoor ze er ook niet al te vaak aan denken om er naar te vragen. Als Daan en Jesse niet afspreken, gaan ze vaak samen (met ons) een spelletje spelen. Het zijn nu eenmaal échte spelletjes-fans, gelukkig. Er zijn ook wel eens momenten dat ik even niet de tijd heb om mee te doen of het stiekem wel even fijn vindt als het een klein beetje rustig is omdat ik bijvoorbeeld thuis nog aan het werk ben. Dan laat ik ze maximaal een uur tv kijken of op de tablet spelen. Maar spelletjes spelen zijn bij ons dé manier om de tv en internet lekker te vergeten.

Tijdens het avondeten

Wij eten ongeveer 1 keer per week voor de tv. Daan en Jesse vinden dat natuurlijk geweldig, die zouden dat elke dag wel willen. Daar vragen ze ook bijna iedere dag om.  Maar ze weten goed dat we dat 1 keer per week, in het weekend doen. Meestal als we frietjes eten, want dat vind ik nou ook echt zo’n eten wat lekker makkelijk is om op de bank te eten. Maar doordeweeks is het avondeten dus, in tegenstelling tot het ontbijt, wél het familiemomentje. We kletsen tijdens het avondeten dan ook lekker veel, onder andere over hoe hun dag op school was. Zo ervaren ze ook dat het een gezellig moment samen is, zodat ze hopelijk over een tijdje niet vragen of we voor de tv mogen eten, maar of we aan tafel mogen eten ;-).

Voor het slapen gaan

Na het eten mogen Daan en Jesse altijd 3 kwartier op de tablet. Ik vind het zelf belangrijk dat ze niet net voor het slapengaan nog op de tablet zitten, aangezien ik het belangrijk vindt dat ze rustig kunnen gaan slapen in plaats van dat ze hyper zijn van allerlei drukke tablet-spelletjes. Uiteindelijk gaan ze rond half 8 naar bed en mogen ze nog 20 minuten in bed lezen in een boek.

In het weekend zijn we met name ‘s ochtends wat minder streng met alle regels, ook omdat ik het stiekem wel lekker vindt om zelf een uurtje langer te kunnen slapen terwijl de jongens dan op de tablet spelen of tv kijken.

Wat voor huisregels rondom televisie en internet houd jij aan? Laat je beste tip hieronder in de comments achter!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Tieners: zo kunnen ze veilig internetten - Go or No Go
    29 oktober 2019 at 12:00

    […] deze afspraken je kind enigszins observeren. Wat echter ook belangrijk is, is het praten over het gebruik van internet. Grote kans dat jij als volwassene veel meer gevaren ziet, waar je kind de schouders nog bij […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.