Inspiratie

Overstappen energieleverancier: heb jij er de energie voor?

energieleverancier
Arno - Go or No Go

Ziekteverzekeringen, hypotheken, energiecontracten, telefonieabonnementen, internetcontracten, autoverzekeringen, televisieabonnementen; er is altijd wel wat over te sluiten. Maar hoe weet je of overstappen wel verstandig is? En zo ja; waar krijg je de beste deal? Ons energiecontract liep af en dus was het tijd om ons -vol energie!- te begeven in de jungle die ‘vrije energiemarkt’ heet. Me Tarzan, you Jane!

De stekker eruit

Onze elektriciteitsrekening loog er niet om. Voor het bedrag dat wij iedere maand betaalden aan elektriciteit kon je bijvoorbeeld ook:
– op een tweedaagse 5-sterren stedentrip naar Praag,
– naar Pula vliegen (geen idee waar dat ligt, maar toch) of
– 26.301 plastic roerstaafjes kopen.
Het is maar dat je het weet. Dat moest goedkoper kunnen, dacht ik zo. Dus: tijd om de stekker eruit te trekken. Maar waar moest ik dan naar toe?

Kijk en vergelijk

Een snelle Google-actie op: “overstappen energie” leverde ongeveer 167.000 resultaten op (in 0,37 seconden, werd er trots bij vermeld). Bovenaan staan, naast de grote energieleveranciers, een flink aantal ‘energievergelijkers’. Nou was ik daar nogal sceptisch over, omdat die vergelijkers natuurlijk ook hun geld moeten verdienen. En wie zou dat betalen? Dus heb ik eerst een poging gedaan om zélf energieaanbieders met elkaar te vergelijken: hopeloos. Andere termen, kleine verschillen in voorwaarden, héle kleine lettertjes: de meeste energiecontracten zijn bijna onmogelijk te vergelijken. Een illusie armer en een frustratie rijker ben ik eens gaan kijken naar hoe die vergelijkingssites hun centjes dan binnenharken.

Kracht van het collectief

Eigenlijk is het heel simpel. Als jij tegen een energieleverancier zegt: “Als het niet goedkoper kan, dan knijp ik er tussenuit”, dan houden ze waarschijnlijk de deur voor je open. De deur naar buiten, wel te verstaan. Maar wat als je nou zou zeggen: “Als het niet goedkoper kan, dan knijp ik er tussenuit en ik neem nog 5.000 van je andere klanten mee”? Ik denk dat ze met vier man sterk voor de deur gaan liggen. En dat is dus precies wat een vergelijkingssite doet. Ze tonen aan hoeveel klanten zij ‘in hun portefeuille’ hebben en zeggen: “Als je onze klanten wil, hoeveel goedkoper wil je dan worden?” Daar zetten ze hun bedrag bovenop, en dat bieden ze aan op de website. Nog steeds goedkoper dan wanneer je rechtstreeks naar de stroomboer zou stappen.

Appels en peertjes

Energie vergelijken bleek dus niet zo makkelijk, omdat ieder energiecontract anders in elkaar zit. Om alleen maar de Algemene Voorwaarden door te lezen ben je al een kwartier per aanbieder kwijt. En na dat kwartier weet je al niet meer wat je net gelezen hebt, laat staan dat je het kunt vergelijken met de voorwaarden van een ander aanbieder. En daar ligt de kracht van zo’n vergelijkingssite: zij zorgen dat je appels met appels kunt vergelijken. Het enige wat je hoeft te doen is je gegevens invullen, hier en daar een vinkje zetten of een schuifje verzetten en hoppa: de beste deal wordt in een paar tellen voor je berekend.

Wat wél een goed idee is, is om ook op een paar andere vergelijkingssites kijken of je wel de beste hebt gevonden. En dat kan voor iedereen verschillend zijn; het is namelijk voor een groot deel afhankelijk van jouw specifieke situatie, wensen en plannen.

Plug & Play overstappen

Afijn, na een half uurtje kijken en vergelijken op de laptop hadden we een leuk aanbod gevonden. Zonder dat er zo’n gladde jongen een uur op ons had zitten inpraten, al rammend op zijn rekenmachientje. Heerlijk! En de vergelijkingssite zorgt ook nog voor het feitelijke overstappen. Je kunt dus lekker op de bank blijven Netflixen terwijl alles voor je wordt geregeld. Lekker!

(Uitgelichte foto via Shutterstock)

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

 • Reply
  Oma Will
  2 februari 2018 at 22:42

  Moeilijk hoor dat overstappen van energiemaatschappij. .
  Iedereen belooft je gouden bergen, maar blijft dat ook zo als je bent overgestapt.
  Ik blijf liever zitten waar ik zit, het is mij te ingewikkeld om dat allemaal uit te zoeken.
  Alleen onze hypotheekaflossing goedkoper maken is gelukt, door de lagere rente. Scheelt ons ongeveer 90 euro in de maand.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.