Inspiratie

Uitvaart 2.0: Sta je op de bus te wachten?

Laat ik beginnen met dit: ik heb heel veel respect voor mensen die iets echt nieuws bedenken. Iedereen heeft wel eens een origineel of vernieuwend idee, maar meestal sterven deze ideeën een stille dood. Omdat het teveel gedoe is, te veel risico, te gek om uit te voeren; altijd wel een excuus. Mensen die zo’n idee tóch durven uit te voeren en daar in willen investeren met hun eigen tijd, geld en energie en er dan óók nog in slagen? Petje af. Deze week werd ik dus geconfronteerd met zo iemand die zijn idee geen “stille dood” heeft laten sterven: hij ontwikkelde een Uitvaartbus. Uitvaart. Bus.

Uitvaartbus?

Jazeker. Bedenker Mark van de Poel uit Deventer vond de klassieke uitvaartstoet zo maar een afstandelijke ceremonie. In de uitvaartauto lag de overledene met daarbij één nabestaande (en de chauffeur natuurlijk). De rest van de nabestaanden reden in een rij volgauto’s daar achter en zo ging de stoet naar zijn bestemming. Van de Poel wilde dit deel van het afscheid wat intiemer maken. In de Uitvaartbus kan de kist netjes naar binnen worden gerold en vastgezet, waarna ruim 15 personen samen met de overledene naar de laatste rustplaats kunnen rijden. Veel intiemer en rustiger dan zo’n stoet van auto’s.

Is dat geen raar gezicht dan?

De bus ziet er van de buitenkant uit als een (hele grote) uitvaartauto: de bekende bruine en zwarte kleuren, zwarte rouwvlaggen en zelfs de karakteristieke zwarte kap met zilveren bogen. Hij is zo dan ook heel herkenbaar als uitvaartauto en krijgt hetzelfde respect in het verkeer als een ‘normale’ uitvaartauto. Overigens is het geen 12 meter lange touringcar: hij is ‘slechts’ 8.30 meter lang. Hierdoor kan hij gemakkelijk manoeuvreren op een wat kleinere parkeerplaats. Een begraafplaats of crematorium is immers meestal niet berekend op een letterlijke buslading bezoekers.

Uitvaart 2.0

Ook al is het dan geen vrolijk onderwerp; ik moest er eigenlijk wel om glimlachen. Als ik erover nadenk hoe ik mijn uitvaart graag zou zien, dan vind ik zo’n Uitvaartbus best een verfrissend en mooi idee! Door de jaren heen is er vrij weinig veranderd aan de manier waarop we afscheid nemen van onze overledenen. Aangezien de hele wereld voortdurend verandert was het misschien ook wel eens tijd voor wat nieuws in het uitvaartgebeuren. Zo las ik pas dat je nu zelfs je begrafenis of crematie helemaal online kunt regelen: je hele uitvaart eenvoudig en betaalbaar in een paar klikken geregeld! Voor sommigen klinkt dat misschien bizar of respectloos, maar het past wel helemaal in onze tijd en cultuur. Voor mij persoonlijk is het best bizar en respectloos om een overledene in stukken te snijden en aan de gieren te voeren, maar in Tibet is het de normaalste zaak van de wereld. Prima toch? Ieder het zijne.

Mijn laatste tip? Regel een goede uitvaartverzekering. Eén keer even uitzoeken en regelen, en klaar ben je!

Wat voor innovatief idee heb jij voor je uitvaart? Of hou je juist van een traditioneel afscheid?

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.