5 jaar 6 jaar 7 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Break Free van Ravensburger

Handboeien losmaken spel
Linda - Go or No Go

Een spel om te leren hoe je je handboeien zo snel mogelijk los kunt maken: dat is het nieuwe spel Break Free van Ravensburger. En natuurlijk niet met ijzeren handboeien en een paperclip, maar met stoere handboeien met een doolhof als slot en een sleutel. 

De bedoeling van Break Free is dat je met je sleutel in het slot de weg door het doolhof gaat zoeken. Dit kun je doen door te draaien en omhoog en omlaag te schuiven. Steeds vind je weer een weggetje dat kan leiden tot het open klikken van de handboei.

Break Free op 3 niveaus

Er zijn 3 verschillende niveaus: Makkelijk, gemiddeld en moeilijk. Het spel begint met de groene inzetstukken: Deze zijn het makkelijkste. Bij het groene inzetstuk horen de groene muntjes; ieder met een eigen score. Deze muntjes leg je op tafel en diegene die als eerste zijn handboei los heeft, mag het muntje met het hoogste aantal punten pakken.
Als je met z’n vieren speelt, is er 1 muntje met 0 punten; deze is voor diegene die als laatste zijn handboei open heeft.

Na het groene inzetstuk komt het gele inzetstuk, en tot slot het rode inzetstuk, de moeilijkste. Er zijn 4 inzetstukken van iedere kleur, dus je kunt het spel met maximaal 4 man spelen. Ieder inzetstuk heeft zijn eigen doolhof, dus de 4 groene inzetstukken hebben ieder hun eigen doolhof. Zo kun je dus niet zomaar even uit je hoofd weten wat je moet doen, en daarnaast mag je natuurlijk ook niet vooraf kijken welk inzetstuk in jouw handboei gaat.

uitleg break free handboeien

Met de groene inzetstukken zijn we ongeveer 10-15 seconden bezig om ze los te krijgen. Dat gaat dus redelijk snel. Om het wat moeilijker te maken, kunnen diegene die goed zijn in het spel de handboei om de rechter pols doen. Zo moet je dus met je linkerhand (of andersom als je linkshandig bent) met de sleutel de boei open proberen te maken. Dat is meteen een stukje lastiger!
De gele variant duurt ongeveer 20 seconden en de rode variant ongeveer 30 seconden. Een snel spelletje dus, maar wel met heel veel variatiemogelijkheden. Deze hoef je niet zelf te bedenken, in de spelregels staan allerlei mogelijkheden.

Varianten op Break Free

Dubbele ergernis: Deze versie is voor 2 personen. Je doet beide aan iedere pols een handboei en diegene die ze beide als eerste los heeft, wint.

Navigatie: Je vormt met 2 spelers een team. 1 speler krijgt de handboei om en de andere speler probeert aan de hand van de plattegronden die in de speluitleg staan aanwijzingen te geven. Door teamwork kun je je handboei los krijgen.

Rug aan Rug: Je vormt teams van 2 spelers en je gaat tegen elkaar aan staan met de ruggen tegen elkaar. Je doet een handboei om en vervolgens draai je je arm achterlangs naar je teamgenoot. Hij moet nu jouw handboei open maken en jij die van hem. Het team dat als eerste klaar is, wint!

Dit zijn een aantal mogelijkheden, er staan in totaal 8 varianten in. Genoeg voor lekker veel speelplezier dus!

Review van Break Free handboei spel

Go or No Go

Het is toch wel een spel dat op je zenuwen werkt, want nog wel eens zorgt voor de nodige spanning bij Daan en Jesse. Ik zelf kies daarom voor mijn kinderen liever voor bijvoorbeeld een bordspel, maar voor andere kinderen zijn die juist weer wat saaier. Het is een uitdagend spel voor kinderen die van een snel spel houden en er zijn voldoende varianten mogelijk waardoor het niet gaat vervelen. Break Free krijgt een Go!

Feitjes

Speelduur: 15 minuten ongeveer
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: gemiddeld 24,99 en te koop bij bol.com

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.