10 jaar 8 jaar 9 jaar Bouw & Constructie Creatief & Knutselen DIY Educatief

{ REVIEW } | ScienceX Elektro Huis van Ravensburger

Ravensburger ScienceX Elektro Huis
Arno - Go or No Go
Laatste berichten van Arno - Go or No Go (alles zien)

Toen ik een jaartje of zes was en met Lego begon te spelen, had mijn beste vriendje een enorm Lego ruimtevaartstation in een echt ruimtelandschap. Zijn vader had hier overal kleine LED-lampjes in gemaakt die de landingsbanen verlichtten en het hele landschap een sprookjesachtige gloed gaven. En ik had weer iets nieuws ontdekt: elektro! Alles met kabeltjes, lampjes en geluidjes vond ik te gek 🙂 Toen we de Ravensburger ScienceX Experimenteerdoos Elektro Huis (what’s in a name) ontvingen was ik dan ook erg benieuwd. Enerzijds naar wat er allemaal in zou zitten en anderzijds of onze jongens net zo enthousiast zouden zijn over elektro als ik.

De Experimenteerdoos zelf

Ik vind het zo’n enorme afknapper als een leuk spel in een slechte kwaliteit doos zit. Zo’n dichtgelijmd golfkartonnen geval wat je één keer open kunt maken en daarna nooit meer fatsoenlijk dicht krijgt. Voor een knutselproject vind ik dat minder belangrijk, omdat je de doos toch niet bewaart. De Experimenteerdoos ziet er echter mooier en steviger uit dan menig spel. Bij het openmaken gingen mijn oogjes meteen glinsteren. In de doos zag ik kabeltjes met lampjes en een speakertje, een printplaatje, zilverfolie, een flesje geleidende inkt en een flink bouwpakket. Hoera! Er zit een instructieboekje bij, uiteraard in begrijpelijk Nederlands. Onze jongens vonden het superspannend allemaal dus we gingen snel van start.

Het instructieboekje

Iedere bouwfase staat afzonderlijk en uitgebreid uitgelegd in het boekje. Het begint steeds met een opsomming van de materialen die je voor die fase nodig hebt uit de experimenteerset en van jezelf (plakband, knutsellijm, schaar). Daarna komt een gedetailleerde beschrijving van wat je moet doen. Het boekje is duidelijk en compleet, maar best uitdagend. Ik moest af en toe echt even goed lezen wat ze nou eigenlijk bedoelden. Er staan ook allerlei interessante weetjes in het boekje, die aansluiten bij wat je op dat moment aan het bouwen bent. Van de waarschuwing op de voorkant tot een notitiepagina achterin; het ziet er allemaal even netjes uit.

Het Elektro Huis

Het bouwpakket van het huis is van degelijk karton. De vellen zijn mooi afgewerkt en goed gestanst, zodat je alle onderdelen er gemakkelijk uit kunt drukken. Onze jongens van 7,5 jaar hadden weinig problemen met het huis in elkaar zetten. Alleen het in elkaar klikken van de delen was soms even wat zwaar, maar ja; ze zijn dan ook nog geen acht hè! De elektrische bedrading hebben we samen gedaan, maar een volgende keer zou ik ze die gerust zelf laten doen en alleen meekijken of ze alles goed aansluiten op de printplaat. Dat moet natuurlijk precies kloppen anders werkt het allemaal niet. Op sommige momenten heb je niet genoeg aan twee handen en moet je echt even met zijn tweeën samenwerken om de draadjes op hun plek te krijgen.

Insider tip: met de poes in het dakraam zou ik ook even goed meekijken. Zonde als ze die per ongeluk verknippen.

Poes in dakraam - Ravensburger SceienceX Elektro Huis

Geleidende inkt

Het hele bouwproces ging prima, maar naarmate we verder vorderden werden Daan en Jesse steeds onrustiger. “Waarvoor dient nou dat mysterieuze flesje met dat grijze spul?” Nou, dat is dus de geleidende inkt. Het is de ‘finishing touch’ van het Elektro Huis, want met de geleidende inkt teken je als laatste de lijnen op de basketbal, de barbecue, de garagedeur, het raamkozijn en de deurbel. De inkt droogt met een uurtje op, waarna je ze aan kunt raken om lichten of geluid te ‘triggeren’. Onze jongens vonden dit geweldig! Ze snapten er eerst helemaal niks van maar met de uitleg van het boekje werd duidelijk hoe het werkte en toen konden ze er mee aan de slag.

Geleidende inkt is een beetje kliederig als kinderen er mee werken, maar het effect is zo grappig dat je het ze écht zelf moet laten doen. Je kunt daarna nog gewoon wat corrigeren als het niet zo netjes is. Je kunt het spul trouwens gewoon met water van je handen wassen (met kleren heb ik geen ervaring, haha).

Go or No Go?

Het Elektro Huis krijgt van Daan, Jesse en mij een hele dikke ‘Go’! Het is superleuk om te doen en als het huis eenmaal staat zullen je kids gegarandeerd apetrots zijn. Het elektrogedeelte is uitdagend maar begrijpelijk en leerzaam, zeker met het boekje erbij.

Ondanks dat het pakket volgens de doos geschikt is voor kinderen van acht jaar en ouder, raad ik je ten sterkste aan om er bij te blijven en het samen te doen. Als een achtjarige hier zelfstandig mee aan de slag gaat loop je een groot risico op frustraties en tranen. Het boekje kan nou eenmaal niet alles perfect uitleggen en sommige dingen zijn écht wel uitdagend, zelfs voor een handige papa of mama.

Feitjes

  • Prijs: De Ravensburger ScienceX Experimenteerdoos Elektro Huis is onder andere te koop bij bol.com, adviesprijs € 32,99.
  • Speelduur: enkele uren

Lees ook: Xoomy van Ravensburger


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.