Fashion & Styling Inspiratie

De perfecte selfie: het lekkerst als je het selfie doet!

internetloze vakantie

Het begrip ‘selfie’ is inmiddels net zo ingeburgerd als ‘hamburger’. Het grote verschil is echter dat de term ‘hamburger’ al zo’n 120 jaar bestaat, terwijl de ‘selfie’ nog geen 20 jaar oud is! Over het precieze ontstaan doen verschillende verhalen de ronde: veel mensen denken dat de term bedacht is in 2005. Een fotograaf, Jim Krause, heeft toen ergens gezegd: “A selfie is one of those images that is taken by aiming a camera at yourself.” Sindsdien vertelt hij graag dat hij de bedenker is. Maar drie jaar daarvoor, op 13 september 2002, werd het woord al gebruikt op een Australisch online forum. Iemand plaatste daar toen een onscherpe foto en zette er meteen bij: “And sorry about the focus, it was a selfie.”

De eerste echte selfie

De term is dus ongeveer vijftien jaar geleden voor het eerst opgedoken, maar mensen maken al veel langer selfies. Toen noemden ze het echter nog gewoon: ‘zelfportret’. Volgens de Dikke Van Dale is een selfie een ‘fotografisch zelfportret’. Als we de geschiedenis induiken dan komen we de eerste echte selfie al tegen in 1839. Robert Cornelius legde zichzelf vast op een zogenaamde ‘daguerreotypie’: de allereerste fototechniek. Hij moest hiervoor de kap van de lens halen, snel gaan zitten en een minuut niet bewegen. Daarna moest hij zo snel mogelijk weer de lenskap erop doen en vervolgens moest zijn beeltenis nog op de gevoelige plaat gefixeerd worden.

Robert Cornelius, eerste selfie in de geschiedenis

Robert Cornelius maakte in 1839 de eerste selfie in de geschiedenis (bron: Wikimedia Commons)

De perfecte selfie

De daguerreotypie van Cornelius was uniek: van iedere afbeelding bestond maar één exemplaar. Tegenwoordig zijn selfies natuurlijk digitaal en daardoor gemakkelijk én eindeloos deelbaar. Dat betekent ook dat het steeds belangrijker wordt om een ‘perfecte’ selfie te maken: je weet nooit wie hem allemaal ziet en hoe lang je er nog mee wordt geconfronteerd. MyTrendyPhone.nl maakte deze handige hulp voor het maken van de perfecte selfie:

Ontdek hoe de perfecte selfie te maken

Naar de haaien

Een tijdje geleden werd het internet opnieuw veroverd door het verhaal (uit 2015) dat er jaarlijks meer mensen overlijden aan selfies dan aan een haaienbeet. Nou is dat in absolute cijfers misschien wel waar: in 2015 vielen er zo’n 10 haaienslachtoffers, tegenover 25 selfie-slachtoffers. Maar als je het aantal mensen dat in een gebied met haaien zwemt vergelijkt met het aantal mensen dat een selfie maakt, dan is het laatste toch echt aanzienlijk veiliger dan het eerste! Daarbij; je wordt natuurlijk niet letterlijk doodgebeten door een selfie… het gaat meestal om de stommiteiten die mensen uithalen om die perfecte selfie te maken. Zoals die man die in Pamplona overleed tijdens het maken van een selfie. Hij stierf natuurlijk niet door toedoen van zijn mobieltje. Dat kwam meer door de stier die zijn horens in de rug van de man boorde en het vervolgens op een lopen zette.

De naakte waarheid

UIt onderzoek van Meldknop.nl blijkt dat één op de acht jongeren tussen 14 en 18 jaar weleens naaktselfies van zichzelf verspreid via social media. Ze doen dat voornamelijk naar degene waarmee ze op dat moment een relatie hebben. Bijna 70 procent gelooft dat hun pikante kiekjes vervolgens nooit bij de verkeerde persoon terecht zullen komen. Desondanks heeft eenderde weleens een naaktselfie ontvangen die niet voor hun bedoeld was. Je zou zeggen: denk daar eens even over na. Op Meldknop.nl kun je terecht voor advies en hulp maar ook om vervelende ervaringen op internet te melden of aangifte te doen. De Kindertelefoon, politie en Meldpunt Kinderporno op Internet werken allemaal aan die website mee.

Je kunt er ook mee bellen

Selfies maken, internetten, gamen, appen; je zou het bijna vergeten, maar je kunt je smartphone natuurlijk ook nog gebruiken om mee te bellen. Mensen gebruiken hun mobieltje overigens het vaakst om te kijken hoe laat het is! MyTrendyPhone heeft nog veel meer interessante weetjes over je mobieltje op een rij gezet.

Het Amerikaanse Luster Premium White (een fabrikant van tandenbleekspul) liet een onderzoek uitvoeren naar selfies. Daaruit bleek () dat mensen die na 1980 geboren zijn, meer dan 25.000 selfies maken gedurende hun hele leven. Is dat bizar of niet?

Selfie foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.