Kerst Sinterklaas

Bespaartips voor Sinterklaas en Kerstmis

Arno - Go or No Go

In veel gezinnen gonst het al van de december-activiteiten: er worden volop verlanglijstjes gemaakt, surprise-lootjes getrokken en inkopen gedaan. Zo hebben onze jongens allebei een Intertoys-boek van ons gekregen. Hun favoriete cadeaus mochten ze daar uit knippen, op een groot vel papier plakken en versieren met stickers. We hebben ze natuurlijk wél even duidelijk uitgelegd dat ze niet alles zouden krijgen wat er op stond! Het is bedoeld om Sinterklaas een idee te geven van wat ze leuk vinden, zodat hij zélf een goede keuze kan maken. Op die manier hebben wij alle vrijheid om iets te kopen wat ze graag willen óf iets in dezelfde stijl, maar dan een stuk goedkoper.

Verlanglijstje Sinterklaas bespaartips

“Goedkoop is duurkoop”

Echt zo’n uitspraak die je naar je hoofd krijgt als je ergens goedkoop iets gekocht hebt en het gaat de volgende dag al kapot. Enerzijds terecht: voor kwaliteit moet je over het algemeen meer betalen dan voor prul. Anderzijds kun je afwegen voor welke dingen je écht kwaliteit wil en voor welke dingen dat minder belangrijk is.

Een paar jaar geleden groeiden Daan en Jesse nog supersnel. Toen kochten we dus één of twee goede shirts en de rest kwam gewoon van de Zeeman: hartstikke leuke shirtjes maar je moest ze geen 20x wassen. En dat hoefde dan ook niet. Zo is het voor heel veel kinderspullen: het hoeft niet allemaal topkwaliteit te zijn! Dingen als een kinderfiets of schoenen, die moeten natuurlijk degelijk en veilig zijn. Maar vergelijk de prijs eens van een pak vouwblaadjes van de boekhandel met een pak van de Action. Van het verschil kun je héél veel hoedjes vouwen! En maakt het voor je kids écht iets uit of hun autootje een exact schaalmodel is van Siku? Of is een leuk autootje van de Kruidvat ook prima? Het scheelt je al gauw een paar liter benzine.

Tweedehands is geen schande

Ik ben al jaren fan van Marktplaats, Appeltje Eitje (op Facebook) en allerlei andere ruil- of verkoopplatforms voor tweedehands spullen. Leuke cadeaus hoeven lang niet altijd nieuw te zijn. Vaak kun je niet eens zien dat ze al gebruikt zijn, of kom je al een heel eind met een likje verf of een beetje creativiteit.

Ik sprak pas iemand die voor een paar euro hele doos Donald Ducks had gekocht omdat haar zoon van 7 jaar die helemaal geweldig vond. Ze wilde ze eigenlijk met Sinterklaas geven maar vond zelf dat ze dat niet kon maken; Sinterklaas geeft toch geen tweedehandsjes! Ik snapte haar punt; aan een tijdschrift kun je zien dat het niet nieuw is, daar is weinig aan te doen. Dus bedacht ik het volgende. Pak die doos Ducks nou eens gewoon mooi in en doe er een briefje bij van Sinterklaas: “Mijn Pieten hebben gehoord dat jij een grote fan bent van Donald Duck. Dat vonden ze fantastisch; ze lezen zelf óók heel graag de avonturen van die malle eend! Daarom hebben ze allemaal de leukste Donald Duck uit hun eigen verzameling uitgezocht voor jou. En hier zijn ze: van iedere Piet de leukste Duck. Veel leesplezier!” Hoppa: een superleuk cadeau voor een paar euro.

Eenmaal, andermaal; verkocht!

We hebben al regelmatig leuke uitjes en dagtrips gekocht via verschillende veilingsites. Superleuk en interessant geprijsd, maar een mini-vakantie is natuurlijk niet echt geschikt als Sinterklaascadeautje. Een tijd geleden ontdekte ik dat er ook veilingsites zijn voor allerlei leuke cadeautjes, hebbedingetjes, gadgets: ik was op slag fan! Mijn nieuwste ontdekking is de online veilingsite Hellospecial: supermakkelijk en erg verslavend! Je kunt meebieden op allerlei veilingen en het tempo ligt lekker hoog dus ik kan me hier uren vermaken met goedkoop shoppen 🙂 Het enige aandachtspuntje is dat je wél moet weten wanneer je moet stoppen…

kerstvarkentje

Timing is everything

Eigenlijk komt deze tip een paar maanden te laat, maar: volgend jaar geldt hij nog steeds! Het gaat om een combinatie van een aantal dingen:

  • In de maanden oktober en november worden veel hobby artikelen, leuke gadgets, speelgoed en spellen opeens een stuk duurder dan de rest van het jaar.
  • In januari willen veel winkels van hun restvoorraad af; hierdoor zijn er vaak leuke aanbiedingen.
  • In de lente zijn sneeuwschuivers meestal veel goedkoper dan vlak voordat het gaat sneeuwen.
  • In de maand september worden veruit de meeste baby’s geboren; je zult dan veel minder goedkope babyspullen tegenkomen.

Het zal duidelijk zijn welke kant ik op wil: goede timing scheelt bakken met geld. Koop je cadeaus op het juiste moment, of juist op het moment dat je toevallig een aanbieding tegenkomt.

De voorraadkamer van Sinterklaas

Slim timen bespaart je dus veel geld. Maar het betekent ook dat je altijd een stapel cadeaus in huis hebt, die je nog een tijdje niet nodig hebt. Wat dus wel handig is wanneer je zo slim gaat inkopen, is dat je een (liefst afsluitbare) ruimte hebt waar je in de loop van het jaar je cadeaus opslaat. Wij deden dat 7 jaar lang op zolder, maar sinds we daar een mancave van hebben gemaakt zitten we nu dus met een probleem. Een luxeprobleem weliswaar, maar toch best een probleem. Ik denk dat we de zolder van de garage maar eens moeten gaat uitmesten… Wat ook belangrijk is: een beetje discipline. De mama hier in huis heeft er namelijk grote moeite mee om een leuk cadeau maandenlang te laten liggen. Daardoor worden onze kids regelmatig zomaar verwend, zonder dat dat nou echt nodig (of de bedoeling) was. Nog zo’n luxeprobleem…

Zo; ik hoop dat je hier nog iets aan hebt voor de aanstaande feestdagen. Shop ze!


Kerst spaarvarken via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.