Inspiratie

De verschillen tussen de iPhone 8 en iPhone X op een rijtje

iPhone X

Het jaar 2017 staat in het teken van het tienjarige bestaan van de iPhone. Van deze gelegenheid heeft Apple gebruik gemaakt om de iPhone X te introduceren: het nieuwe paradepaardje van het Amerikaanse bedrijf dat naast de iPhone 8 uitkomt.

Twee high-end smartphones op hetzelfde moment uitbrengen is iets nieuws voor Apple. De vraag die bij velen opkomt is dan ook wat eigenlijk het verschil is tussen de iPhone 8 en X. De iPhone X is duurder dan de 8, maar waar zit dit prijsverschil hem in? In dit artikel een uitvoerige vergelijking tussen de twee modellen, zodat je precies weet wat je in huis haalt.

iPhone X het vlaggenschip, iPhone 8 binnen de reguliere lijn

Al in 2012 begon Apple met de ontwikkeling van de iPhone X. Het moest het paradepaardje worden waarmee Apple kan tonen wat het bedrijf in huis heeft en hoe hard de technologische ontwikkeling gaat op het gebied van smartphones. Op veel fronten is de iPhone X dan ook de betere van de twee, maar ook de iPhone 8 heeft bijzonder veel in huis.

Design

Naast het duidelijk designverschil in de display, lijken de twee modellen vrij sterk op elkaar. Beide smartphones beschikken over een glazen achterzijde, wat het mogelijk maakt om de telefoons draadloos op te laden.
Hoewel de iPhone X iets zwaarder is, merk je hier in de praktijk vrij weinig van (174 gram versus 148 gram). De iPhone X is beschikbaar in zilver en grijs, waar de iPhone 8 ook in het goud beschikbaar is.

Beeldscherm

Wat direct opvalt aan de iPhone X is het scherm. Anders dan de iPhones die tot nu toe uitkwamen, inclusief de iPhone 8, heeft de X een scherm dat vrijwel de gehele voorzijde van de smartphone bestrijkt. Met uitzondering van een dunne rand en het cameradeel, bestaat de voorzijde volledig uit een scherm.
Dat zien we terug in de afmetingen. Het scherm van de iPhone X is 5,8 inch groot, terwijl de iPhone 8 het moet doen met 4,7 inch. Ondanks dit verschil, is de iPhone X op basis van totale afmetingen slechts enkele millimeters groter.
Met een pixeldichtheid van 458 ppi is het scherm bovendien scherper dan dat van de 8 (326 ppi).

Prestaties

Beide smartphones maken gebruik van een A11 chipset, met een zeskernige CPU en GPU. De iPhone X heeft 3 GB werkgeheugen, waar de iPhone 8 het met doen met 2 GB werkgeheugen. Hoewel de iPhone 8 op basis hiervan trager zou zijn, wordt dit gecompenseerd door de hogere schermresolutie van de iPhone X. In de praktijk zijn beide smartphones hierdoor ongeveer even snel. Beide smartphones zitten overigens aan de top van de huidige smartphonemarkt op basis van snelheid. Zonder problemen schakel je tussen apps en kunnen ook zware applicaties zonder moeite afgespeeld worden.
Waar de iPhone 7 al één van de snelste smartphones van dit moment was, is de GPU van de 8 en X zo’n 30% sneller en is multitasken zelfs 70% sneller geworden.

Beveiliging

Een groot verschil zit hem in de beveiliging van beide smartphones. De iPHone 8 werkt nog met de bekende Touch ID, waarmee je met een vingerafdruk de smartphone kunt ontgrendelen. Bij de iPhone X heeft de Touch ID plaatsgemaakt voor Face Recognition. Met behulp van een 3D scanner kan de smartphone in een oogwenk het gezicht scannen en zo toegang verschaffen.
Deze scanner werkt ook in het donker en alleen wanneer de ogen geopend zijn. Bovendien werkt de scanner niet met foto’s, om de veiligheid van je smartphone te waarborgen.

Accu

De accu van de iPhone 8 heeft een capaciteit van 1821 mAh, waar de iPhone X beschikt over een accu van 2716 mAh. Grotendeels wordt dit gat gecompenseerd door het hogere gebruik van de iPhone X met het grotere scherm.
Wel is de accu van de iPhone X doet het op enkele punten beter dan de iPhone 8. Beide modellen bieden ongeveer 12 uur aan internetgebruik, maar met de X kan tot wel 21 uur gebeld worden, wat bij de iPhone 8 14 uur is. Ook het afspelen van muziek kan een stuk langer met de X: 60 uur tegenover 40 uur met de iPhone 8.

Camera

De laatste jaren is Apple zich sterk aan het verbeteren wanneer gekeken wordt naar de camerakwaliteit en deze trend wordt ook met de iPhone X en 8 doorgezet. Eén van de grotere verschillen tussen de twee modellen zien we terug in de camera. Hoewel beide camera’s over 12 megapixels beschikken, doet de iPhone X het een stuk beter bij zoomen.
Ook is de beeldstabilisatie van de X beter, wat je duidelijk terugziet in de foto’s die je maakt, met name bij beperkt licht.

iPhone 8 of X: welke kies je?

Het staat buiten kijf dat beide smartphones duidelijk aan de top van de smartphonemarkt zitten. Met een superieure snelheid, goede camera en prima accu kom je aan niets tekort met beide modellen. Met de iPhone X kun je meer en krijg je bovendien een mooier en groter beeldscherm, de 8 kan tot op zekere hoogte gezien worden als een budgetmodel van de X.

Uitgelichte foto: Yourg / Shutterstock.com

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.