10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Camel Up – Kamelen stapelen tijdens deze kamelenrace

Hoog tijd voor een review over een van de favoriete spellen van mijn zoontjes: Camel Up. Kort gezegd is het spel een echte kamelenrace waarbij geluk en tactiek een grote rol spelen. 

Camel up

Camel CU is een spel van één van mijn favoriete spellenmakers; 999 Games. Zowel de jongens als wij zelf zijn echt fan van veel 999 Games zoals Machiavelli, Kolonisten van Catan (junior) en Carcassonne junior. Onlangs mocht Daan van zijn zakgeld helemaal zelf iets uitzoeken in de speelgoedwinkel. De vorige keer koos hij voor een spinner en Pokémonplaatjes, maar tot mijn grote vreugde zei hij dat hij deze keer een spel uit wilde zoeken. Helemaal zelf koos hij uiteindelijk, na even twijfelen tussen twee spellen, voor Camel Up. Daan en ik kenden het spel al van het spellenspektakel waar we vorig jaar zijn geweest, daar speelden we het spel namelijk in een levensgrote versie.

Doel van het spel

Het doel van Camel Up is om de meeste muntjes bij elkaar te scoren. Muntjes krijg je door goed te voorspellen en door slim te spelen. Iedere etappe kun je voorspellen welke kleur kameel de etappe gaat winnen. Denk jij dat blauw gaat winnen, dan kies je een blauwe geldkaart. Als jij de eerste bent die zo’n blauwe geldkaart pakt, krijg je 8 muntjes indien blauw inderdaad de etappe wint. Kiest de volgende speler ook de blauwe geldkaart, dan krijgt hij 5 muntjes.
Ook krijg je muntjes door de uiteindelijke winnaar en verliezer van de volledige kamelenrace te voorspellen. Verder kun je muntjes verdienen door bepaalde tegels in het spel te leggen, waardoor een kameel een stap extra of een stap terug moet zetten. Tot slot krijg je muntjes als je er voor kiest om te dobbelen.

{ Review } | Camel Up - Kamelen stapelen tijdens deze kamelenrace
{ Review } | Camel Up - Kamelen stapelen tijdens deze kamelenrace

Etappes

De volledige kamelenrace bestaat dus uit een aantal etappes. Om het spel te beginnen worden de 5 gekleurde dobbelstenen eenmalig gegooid. Vervolgens worden de kamelen, die matchen met de kleuren van de dobbelstenen, op hun startplaats gezet. Is de blauwe dobbelsteen een 2? Dan mag de blauwe kameel 2 stappen vooruit. Is de gele dobbelsteen 1? Dan mag de gele kameel 1 stap vooruit. Is de groene dobbelsteen ook 1? Dan wordt de groene kameel bovenop de gele kameel gestapeld. Hiermee staat de groene kameel voor op de gele kameel, omdat die bovenop staat. Maar aan kop staat op dit moment nog de blauwe kameel.

camel up

Spelverloop

Het spel kan vervolgens beginnen. Alle gekleurde dobbelstenen worden in de dobbel-piramide gedaan.
Ieder spel bestaat zoals gezegd uit een aantal etappes. De startspeler mag beginnen. Nu zijn er een aantal acties die een speler kan doen en diegene die aan de beurt is moet dus kiezen welke actie hij gaat uitvoeren.
1. Dobbelen. Hiervoor krijg je 1 muntje cadeau. Je pakt de dobbel-piramide en tovert er 1 dobbelsteen uit. De kleur van de dobbelsteen bepaalt welke kameel vooruit mag en het aantal ogen op de dobbelsteen bepaald hoeveel stappen hij vooruit mag. Voorbeeldje: Staan de groene kameel bovenop de gele kameel en gooi je geel 2? Dan wordt de gele kameel, en dus ook de groene kameel, 2 stappen vooruit gezet. Staat er op die plek al de blauwe kameel? Dan stapel je de groene en gele kameel daar gewoon bovenop.
2. Voorspellen. Iedere speler heeft 5 kaarten met per kaart een kleur kameel erop. Met deze kaarten kun je de winnaar of verliezer van de volledige kamelenrace voorspellen. Zodra de eerste kameel over de finish is, worden deze kaarten bekeken in volgorde van neerleggen. Ben jij de eerste die de winnaar goed voorspelt heeft, wordt je beloond met extra veel muntjes.
3. Een tegel in het veld plaatsen. Je kunt in het veld een tegel plaatsen. Zodra een kameel in die etappe daarop komt, moet de kameel een stap verder of terug zetten. Daarnaast verdien jij 1 muntje omdat de kameel op je tegel gekomen is. Deze tegel is vooral handig als je tactisch speelt en een bepaalde kleur kameel een zetje extra wilt geven of juist tegen wil houden, om op die manier je voorspelling van de winnaar of verliezer te laten uitkomen.
4. Je kiest een gekleurde geldkaart, waarmee jij de winnaar van een etappe voorspelt. Zodra alle 5 de kamelen hun stappen gezet hebben, is de etappe af en is er een etappewinnaar. Heb jij de juiste etappewinnaar voorspelt? Dan krijg je dankzij die geldkaarten muntjes.

Go or No Go

Tot zover de uitleg! Het klinkt misschien een beetje warrig als je het spel nog niet kent, maar je hebt het na een proefronde zo door en het spel blijft super uitdagend. Er is van alles mogelijk, je kunt iedere ronde weer een nieuwe tactiek bedenken en er is geen enkele ronde hetzelfde. Het spel is voor zowel kinderen (7+) als volwassenen geweldig om te spelen. Wij spelen regelmatig een spelletje Camel Up met vrienden, en dan hebben we echt de grootste lol.

camel up

Feitjes

Aantal spelers: 2-8 spelers
Leeftijd: Vanaf 7-8 jaar
Speelduur: ongeveer 30 minuten per race
Prijs: 21,99 en te koop bij bol

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

 • Reply
  Oma Will
  1 oktober 2017 at 15:11

  Wat een leuk spel.
  Heb hem op het lijstje voor de Kerst gezet.
  Ik denk dat mijn twee oudste kleinkinderen dit een heel leuk spel zullen vinden.
  Zij zijn allebei 7 jaar en spelen graag een spelletje.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.