Voeding en gezondheid

Hoe laat je kinderen wennen aan exotisch eten?

Linda - Go or No Go
Laatste berichten van Linda - Go or No Go (alles zien)

Wat is het in het begin toch makkelijk om je kind te voeden. Mama legt hem of haar aan de borst of geeft een flesje en that’s it! De kleine sabbelt zich ongans tot het buikje tevreden is en valt dikwijls direct in een diepe slaap. Maar bij dreumesen, kleuters en peuters wordt het lastiger. Hoe kan je hen voorzichtig kennis laten maken met de wereldkeuken? 

Natuurlijk hoef je kinderen niet per se voedsel uit alle hoeken van de wereld te presenteren. Tot ze het huis uit gaat kan je ze boerenkool met worst voorschotelen. Maar houd wel het spreekwoord “jong geleerd, is oud gedaan” in gedachten. Hoe jonger je zoon of dochter is bij het proeven van nieuwe soorten eten, hoe groter de kans dat hij het gaat waarderen. Misschien niet meteen, maar uiteindelijk wel. En gevarieerd eten –  zo zijn ook de grootste vijanden op het gebied van voeding het met elkaar eens – is de sleutel tot een gezond voedingspatroon.

Gevarieerd eten

En ook voor jou als ouder is het leuker als je spruit gevarieerd eet. Je wil niet aldoor een zeer beperkte set van drie tot vier gerechten klaarmaken. Samen boodschappen doen voor een spannend gerecht, hem of haar bij elke stap in de keuken vertellen wat je doet en daarna de reactie op zijn gezicht aflezen: dat maakt het hele proces zoveel waardevoller.

Italiaans

En als je wat krap in de tijd zit of gewoon een luie bui hebt, dan kan je ook iets nieuws bestellen en aan huis laten bezorgen. Bijvoorbeeld via de categorie Italiaans bij de bezorgdienst Deliveroo, want Italiaans is een laagdrempelige buitenlandse keuken. Voor kleintjes is Italiaans een prima opstapje om te beginnen met het ontdekken van nog meer exotische keukens.

Ook bij Nederlandse volwassenen is Italiaans zeer geliefd. Diverse onderzoeken hebben als uitkomst dat de pasta, pizza en lasagne uit het laarsvormige land ons het meest laten watertanden. Q&A Research becijferde dat twee derde van de Nederlanders graag Italiaans eet, een hogere score dan voor de Hollandse pot! Daar zijn diverse redenen voor maar een belangrijke zal zijn dat Italiaans eten in regel niet pittig is zoals sommige Afrikaanse of Caribische gerechten, maar zeker ook niet zo zoet als sommige Chinese sauzen.

Vrolijke kleuren

De kleuren van Italiaans eten zullen ook in de smaak vallen bij kleine smulpapen. Het felle rood van tomaten, het diepe groen van pesto, de bolvorm van olijven, de kneedbare structuur van mozzarella: voor hen is het net eetbaar speelgoed! En met een bord spaghetti Milanese (met tomatensaus en champignons) kun je naast het leeg eten nog veel meer uithalen: de sliertjes om de vingers wikkelen of beide het uiteinde van de streng in de mond nemen en naar elkaar toehappen. Lachen, gieren en smullen!

Toch een beetje op z’n Hollands

En wil je liever met hele rustige stapjes de Nederlandse keuken verlaten voor buitenlandse kost, dan is hier een recept voor een compromis: Italiaanse boerenkoolstamppot. Dat is gouwe ouwe boerenkool aangevuld met pesto, gedroogde tomaatjes en mascarpone. En als daarna toetjes als panna cotta of torta della nonna op tafel komen, dan is je kind definitief om.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.