Game reviews Opvoeding & Ouderschap

Kinderen en tablets: zo laat je ze ermee omgaan

kinder tablet Het gevaar van tablets voor kinderen

Kinderen en tablets zijn soms moeilijk te scheiden. Zelfs heel kleine kindjes weten vaak al goed hoe een tablet werkt. Ze kunnen liedjes opzoeken of spelletjes spelen. Maar… hoewel het gebruik van tablets leerzaam schijnt te zijn voor kinderen, heeft het ook wel nadelen. Zo spelen kinderen minder actief en zijn ze minder buiten. Daarnaast kunnen kinderen ook onverstandige dingen doen met een tablet, zoals in-game aankopen. Ze kunnen misschien ook jouw apps openen, waarvan je liever niet hebt dat ze die kunnen inzien. Hoe laat je je kinderen op een gezonde en verantwoorde manier omgaan met je tablet?

1. Kinderslot

Er zijn natuurlijk verschillende tablets. Echter, elke tablet heeft een vergrendeling. Bij de meeste tablets is die te vinden onder de ‘instellingen’, onder het kopje ‘beveiliging’. Stel een methode in die zorgt dat je nog wel goed kunt inloggen op de tablet, maar dat je kinderen dat niet kunnen. Een pincode of wachtwoord is het veiligst. De andere methoden, zoals een patroon tekenen, doen kinderen gemakkelijk na.

2. Beveiliging op de appstore of playstore

Met een iPad gebruik je de appstore, met Android tablets gebruik je de playstore. In beide gevallen wordt vrijwel altijd gevraagd om een wachtwoord. Kies een wachtwoord dat je kind niet mag weten en bewaar dit geheim. Stel de tablet zo in dat je altijd dit wachtwoord nodig hebt bij een aankoop, ook als het een in-game aanschaf is. Er zijn gevallen bekend waarbij een kind een extreem hoog bedrag had uitgegeven aan in-app aankopen, zonder dit door te hebben. Dit is een stuk nalatigheid bij de ouders, waarna het moeilijk is dat geld ooit nog terug te krijgen.

3. Kindveilige omgeving

Bij sommige tablets is het mogelijk om een apart gedeelte aan te maken voor de kinderen. Er zijn ook apps die dit doen. Ze zorgen voor een afgeschermd gedeelte waar alleen apps staan die je voor je kinderen geschikt vindt. Je kinderen kunnen niet bij jouw apps, omdat die op een ander gedeelte van de tablet staan. Ze kunnen bijvoorbeeld wel spelletjes doen en liedjes zoeken.

4. Tablet-time

Zoals we tegenwoordig quality time hebben, zo kun je ook ‘tablet-time’ instellen. Geef je kinderen duidelijke regels over wanneer en hoe lang ze gebruik mogen maken van de tablet. Ze hebben niets aan de tablet als jij hem niet ontgrendelt, dus dat beperkt het gebruik ook al een beetje. Zorg ervoor dat je kinderen niet teveel tijd per dag gebruik mogen maken van de tablet.
Dat is niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de energie-rekening ;-).

5. Niet voor het slapengaan

Net als telefoons geven ook tablets veel en fel licht ’s avonds. Dit licht verstoord het slaappatroon ernstig. Vooral bij kinderen is dit ontzettend schadelijk! Geef de tablet dus niet meer aan je kinderen na het avondeten. Vanaf het avondeten is het gebruik van beeldschermen, in welke vorm dan ook, sterk af te raden.

Kinderen en tablets kunnen een hele uitdaging vormen. Het beste kun je zorgen voor een veilige omgeving op de tablet waar je kids gebruik van kunnen maken. Tegelijk heb jij als ouder de taak om het gebruik van de tablet te beperken als dat nodig is. Bied leuke alternatieven, zoals spelen in de speeltuin, om te voorkomen dat je kind te weinig tijd buiten doorbrengt. Er zijn heel veel leuke spelletjes waardoor elk kind meteen die tablet vergeet!


Foto kind met tablet via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

 • Reply
  Oma Will
  18 september 2017 at 23:03

  Mijn kleinkinderen van 3 t/m 7 jaar zitten ook allemaal op een tablet.
  Koptelefoon op, zodat ze geen last van elkaar hebben.
  Ik kijk er soms van op hoe behendig ze zijn op die tablets, soms al vanaf 2 jaar.
  Ik merk dat in de huisgezinnen van mijn kleinkinderen wel eens gebruik van de tablets wordt gemaakt om de kinderen rustig te krijgen.
  Hoe het er ‘s avonds toegaat, daar ben ik niet bij.
  Als ze bij mij logeren, dan overdag een half uurtje en ‘s avonds een half uurtje, direct na het eten om 5 uur.
  Dan zit er nog wel een tijdje tussen, voordat ze naar bed gaan.
  Tablets en mobieltjes zijn niet meer weg te denken uit het leven van de kinderen van tegenwoordig.
  Mobieltjes spelen nog geen rol in hun leven, maar dat zal niet lang meer duren.

 • Reply
  Cassandra
  8 september 2017 at 21:45

  Fijn stuk. vooral over na het avondeten. Hier is dat ook echt een No-go om in jouw termen te blijven haha! Überhaupt heb ik liever dat ze gaat kleuren oid ipv naar een scherm staren

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.