Educatief Inspiratie

Hypotheek oversluiten: een goed idee?

Hypotheek oversluiten
Arno - Go or No Go

Ik was al huiseigenaar toen ik Lin leerde kennen, zij nog niet. Dus toen we begin 2008 wilden gaan samenwonen leek het dan ook logisch dat we dat, in ieder geval voorlopig, in mijn huis zouden doen. Een half jaar later ging de IJslandse bank Icesave (waar ons spaargeld op dat moment stond) failliet. Dat markeerde voor Nederland het begin van de Kredietcrisis waar we nog steeds niet helemaal van hersteld zijn. Hoewel wij gelukkig met de schrik vrijkwamen en ons spaargeld terugkregen, hadden we op dat moment niet bepaald een goed gevoel over het kopen van een nieuw stulpje.

Strenge hypotheekregels

Enkele jaren geleden begon de crisis een beetje op zijn einde te lopen en daarmee kwamen ook weer de plannen om samen een ander huis te kopen. Helaas had ik op dat moment geen vast contract en de regelgeving bij hypotheekverstrekkers was zó streng dat verhuizen niet verstandig was; we zouden er flink op achteruitgaan en dat was natuurlijk niet de insteek! We maakten toen de keuze om ons huis maar weer uit de verkoop te halen en in plaats daarvan ons huis helemaal aan te passen zoals we het graag zouden willen.

Online hypotheekadviseur: werkt dat?

Hypotheek oversluiten

Toen we eenmaal besloten hadden te gaan verbouwen in plaats van verhuizen kwam de volgende vraag: kunnen we op de één of andere manier wat extra geld vrijmaken voor al die verbouwingsplannen? Ik had nooit lang stilgestaan bij het een hypotheek oversluiten omdat dat best wel wat kosten met zich meebrengt: ‘oversluiten’ betekent immers simpelweg dat je je hypotheek in één keer aflost en weer opnieuw ergens afsluit. Je kunt weliswaar sommige onderdelen meenemen naar die nieuwe hypotheek maar je krijgt sowieso te maken met kosten van het aflossen van je oude hypotheek én de afsluitkosten voor je nieuwe hypotheek: advieskosten, taxatiekosten, notariskosten… het leek me niet echt interessant. Toch gingen we in gesprek met een hypotheekadviseur en wat bleek? Onze hypotheek oversluiten zou ons een aanzienlijk bedrag per maand kunnen besparen! Natuurlijk waren er ook kosten, maar die vielen in ons geval binnen een jaar weg tegen de besparing.

Hoe gaat dat dan?

Er moeten een aantal dingen worden bekeken voordat je weet of  je hypotheek oversluiten überhaupt wel verstandig is. Het draait namelijk niet alleen om de laagste rente! Om maar wat voorbeelden te noemen:

  • Als je hypotheekrente daalt, daalt ook je hypotheekrenteaftrek. Hierdoor is je netto besparing een stuk lager dan je bruto besparing.
  • Lagere rente levert je per maand een besparing op, maar een hypotheek oversluiten kost ook geld. Je zult moeten berekenen wat de terugverdientijd is. Misschien is die wel langer dan de looptijd van je huidige rente en dan is oversluiten waarschijnlijk niet verstandig.
  • Niet iedere hypotheek levert een besparing op bij oversluiten. Heb je bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek? Dan is het fiscale voordeel dat deze oplevert in bijna alle gevallen aantrekkelijker dan het rentevoordeel bij oversluiten.

Overweeg je om dit alles helemaal zelf uit te pluizen? Dat kan, maar check dan eerst even of dat wel verstandig is. Bij de meeste banken kun je gratis laten bekijken of oversluiten in jouw geval wél of juist niet gunstig is. Let wel: ‘gratis’ geldt voor het eerste oriënterende gesprek! In dat gesprek vertelt de adviseur of oversluiten gunstig is, en welke kosten er precies bij komen kijken wanneer je met hem in zee gaat.

Heb jij nog tips of adviezen voor mensen die overwegen hun hypotheek over te sluiten? Of heb je er een vraag over? Deel het in de comments en help elkaar!

Foto huis via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Cassandra
    8 september 2017 at 21:54

    Wij hebben onze hypo ook onder de loep genomen en is toch beter om nog éventjes te wachten met overzetten. Nog een jaar of 2 ongeveer

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.