Inspiratie

Help! Mijn kind wil een smartphone!

Smartphone tiener tieners
Arno - Go or No Go

Tegenwoordig zie je steeds meer kids vanaf een jaar of 6 al rondlopen met een smartphone. Toegegeven; soms is dat de telefoon van een ouder waar ze even een spelletje op mogen spelen. Je kunt er als ouder anno nu echter niet omheen dat kinderen op steeds jongere leeftijd hun eerste smartphone krijgen. Onze jongens zijn nu 7,5 en ik wil het nog even rekken, liefst tot groep 8 maar ik vrees dat we dat niet gaan halen. In dit blog een kort vergelijk van de mogelijkheden én een tip die je zeker een BKR-registratie bespaart!

Prepaid

Een prepaid kaart is simpelweg een bundel die je van tevoren betaalt en die je daarna ‘opgebruikt’.
Voordelen:

 • je komt nooit voor onverwachte kosten komt te staan, want: op=op
 • je zit niet vast aan een bepaald toestel
 • je zit niet vast aan een contract

Nadelen:

 • een prepaid bundel is niet oneindig houdbaar, ook al zegt de provider van wel: de houdbaarheid varieert van 80 dagen bij de ene provider tot een jaar bij de andere, afhankelijk van verschillende voorwaarden die niet altijd even duidelijk staan aangegeven.
 • de prijs per minuut (belbundel), per MB (databundel) of per sms (sms-bundel) is bij prepaid hoger dan bij een abonnement.
 • je hebt een simlock-vrij toestel nodig.

De allergoedkoopste prepaid aanbieders komen met hun tarieven weliswaar dicht in de buurt van abonnementstarieven, maar Hollander als ik ben: ik wil geen cent teveel betalen. Daarbij hebben veel prepaid aanbieders nog meer beperkingen die niet altijd even duidelijk zijn. Zo kun je sommige prepaid bundels bijvoorbeeld niet gebruiken in het buitenland, of je móet ze maandelijks opwaarderen om je tegoed te behouden. Voor mij reden genoeg om verder te kijken. Voor mensen die gewoon 100% controle over de kosten willen; ga rustig een uurtje zitten puzzelen om de prepaid aanbieder te vinden met de beste voorwaarden voor jou.

Abonnement + toestel

Wanneer je “vroeger” een abonnement afsloot in combinatie met een toestel was je echt véél goedkoper uit: wanneer je het verschil berekende kwam je al gauw op een voordeel van 150 euro of meer. Dat voordeel is tegenwoordig nagenoeg verdwenen! Ik heb onlangs een nieuw toestel gehaald; het verschil tussen een “abonnement + toestel” en een “los abonnement + los toestel” was 20 euro op een contractduur van 2 jaar. Nu zei ik al dat ik liever geen euro teveel uitgeef maar tóch heb ik gekozen voor een “sim only” abonnement met een los toestel, ondanks dat dat 20 euro duurder was. WAAROM?!”, hoor ik je denken. Rustig; het komt eraan.

BKR-registratie

Sinds 1 mei 2017 wordt het toestel dat jij bij je abonnement ‘krijgt’ beschouwd als een ‘lening’; je betaalt er immers iedere maand een stukje van af. Wanneer je echter iets koopt op krediet of je leent ergens geld voor, dan registreert de stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) dat in een Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Stel dat je een tijdje later een hypotheek of een andere lening wil afsluiten, dan kijkt de bank eerst in dat CKI. Blijkt nu dat je nooit betalingsproblemen hebt gehad, dan ziet de bank dat jij een prima betaler bent en verstrekt hij graag een lening. Heb je echter wel ooit problemen gehad, misschien een administratief ongelukje; dan kan zo’n BKR-registratie er zomaar voor zorgen dat je je lening wel kunt vergeten.

Houd hem onder de € 250,-

Als je toch graag een abonnement mét een toestel wilt, dan is er een optie om te voorkomen dat je een BKR-registratie aan je broek krijgt: wanneer jouw lening minder dan € 250 euro bedraagt, hoeft deze niet geregistreerd te worden. Kies dus een toestel van minder dan € 250,- óf doe bij het afsluiten een aanbetaling waardoor het restbedrag onder de € 250,- komt en er is niets aan de hand. Als je voor je kind gewoon een goedkoop toestel wil, dan is dit dus wel een prima optie. Meer informatie over hoe het precies zit met BKR.

Sim Only

Ik ben zelf gegaan voor een Sim Only abonnement van Simyo. Voor de door mij gewenste combinatie van belminuten/data/sms waren hun tarieven het gunstigst. Wat ook wel hielp, was een onderzoek van de Consumentenbond, waar zij als beste uit de bus kwamen.

Het grote nadeel van Sim Only is natuurlijk dat de rekening in theorie kán exploderen. Voordat mijn kids een eigen smartphone in hun kleine klauwtjes krijgen wil ik dan ook eerst zeker weten dat:

 • ze beseffen hoeveel zo’n toestel kost en dat ze er maar één krijgen.
 • ze begrijpen dat ieder telefoontje, ieder sms-je en ieder spelletje eigenlijk gewoon geld kost, ook al merk je daar helemaal niets van.
 • ze weten hoe ze kunnen zien hoeveel tegoed ze al hebben verbruikt zodat ze zuinig kunnen zijn wanneer nodig.

Wanneer je op deze manier het juiste bewustzijn creëert bij je kind, voorzie ik geen problemen. Sterker nog; het kan een hulpmiddel zijn om je kinderen verantwoord om te leren gaan met geld.

Maar hoe kies je dan?

Je gaat natuurlijk eerst even de ene sim only vergelijken met de andere, want er zijn ongeveer evenveel verschillende abonnementen als dat er gebruikers zijn… Kijk niet alléén naar de kosten, maar ook naar de mogelijkheden; kun je je abonnement bijvoorbeeld tussentijds bijstellen? Ook omlaag of alleen omhoog? Is dat gratis? Biedt de provider een goede (gratis) app aan waarmee je het verbruik kunt monitoren? Krijg je tijdig een melding als je tegoed bijna op is?

Dan wil je voor je kids natuurlijk een goedkoop toestel, maar liefst ook één waar ze nog een tijdje mee vooruit kunnen. Het meest voor de hand liggend: jouw eigen ‘oude’ toestel. Ook Marktplaats staat vol met tweedehandsjes, maar ben daar voorzichtig mee; toestellen staan daar vaak te koop voor een reden die je pas na een tijdje ontdekt. Er zijn echter ook tal van winkels en webshops die gespecialiseerd zijn in tweedehands toestellen, mét garantie of verzekering.

Tot slot: Smombie Alert!

Als je bang bent dat je kids veranderen in Smombies (smartphone zombies, dus) dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

 • Je kunt kiezen voor een abonnement of prepaid bundel zonder internet. Niet alleen is dat goedkoper maar het maakt ook duidelijk dat ze altijd en overal maar online moeten zijn. Er zijn voldoende plaatsen met gratis wifi, en als ze bijvoorbeeld buiten aan het spelen zijn of ze zitten op de fiets dan hebben ze helemaal geen internet nodig. En als je lekker samen buiten wil gaan Pokémonnen dan kun je altijd nog de hotspot op jouw toestel aanzetten 🙂
 • Er zijn allerlei (gratis) “ouderlijk toezicht apps” zoals Kids Place waarmee je selectief je kind en zijn smartphone gedrag kunt beschermen.
 • Praat met je kinderen over wat ze doen op hun smartphone. Vraag ze af en toe om eens te laten zien wat ze zoal bekijken en wat ze leuk vinden. Het klinkt misschien suf, maar het is de eerlijkste en natuurlijkste manier om je kind een gezond smartphone gedrag bij te brengen!

Zo, hopelijk kun je hiermee weer verder. Heb je zelf nog andere tips of ervaringen? Help elkaar op weg en deel ze in de comments!

Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.