Inspiratie

Zwanger: tips voor het kiezen van een zorgverzekering

zorgverzekering

Als je zwanger bent is het belangrijk om goed na te denken over je zorgverzekering. Zowel voor je zwangerschap als voor je bevalling. Ik help je op weg met enkele tips.

Ten eerste zijn er een heel aantal belangrijke zaken gelukkig goed geregeld in je basisverzekering. Zo krijg je in 2017 vanuit je basisverzekering bijvoorbeeld verloskundige hulp en voorgeschreven echo’s vergoed. Ook krijg je kraamhulp vergoed, maar hiervoor betaal je op het moment wel een kleine eigen bijdrage. Een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling met medische reden worden volledig vergoed. Kies je er zelf voor om in het ziekenhuis te bevallen, betaal je een bedrag vanuit je eigen risico.

Naast je basisverzekering kun je je ook aanvullend verzekeren. Dat is wel echt belangrijk om goed uit te zoeken, want het kan je veel kosten tijdens en na je zwangerschap schelen als je goed aanvullend verzekerd bent.

Kraamzorg

Zoals hierboven al staat betaal je voor kraamzorg een deel eigen risico. Er zijn aanvullende verzekeringen die ook die eigen bijdrage vergoeden. Zo hoef je dus niets te betalen voor je kraamhulp

Kraampakket

Een kraampakket heb je nodig voor een thuisbevalling en voor de nazorg na de bevalling. Daarnaast zitten er vaak leuke extraatjes in. Bij de meeste aanvullende verzekeringen krijg je het kraampakket cadeau. Als je in het ziekenhuis bevalt zul je een hoop spullen overhouden uit het pakket, maar deze kun je altijd aan een goed doel weggeven. Denk bijvoorbeeld aan een blijf-van-mijn-lijf huis.

Combinatietest

De combinatietest krijg je niet vergoed vanuit je basisverzekering, tenzij er een medische noodzaak is. Je kunt je aanvullend verzekeren zodat ook de combinatietest vergoed wordt door je zorgverzekering.

Zwangerschapcursus

Als je het leuk vindt om tijdens de zwangerschap een cursus te volgen, zoals een pufcursus of zwangerschapsyoga, kun je er in je aanvullende verzekering op letten of dit (deels) vergoed wordt.

TENS-apparaat

Dit apparaat is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Je kunt het zowel voor een thuisbevalling gebruiken als voor een ziekenhuisbevalling. Het TENS-apparaat kun je huren of kopen en er zijn aanvullende verzekeringen die dit (deels) vergoeden.

Mijn keuze

Nu ben je wellicht nieuwsgierig welke zorgverzekering ik zelf dan had toen ik zwanger was. Ik heb destijds alles goed uitgezocht en vergeleken. Ik koos uiteindelijk voor een zorgverkering bij VGZ via United Consumers. Ik was zwanger van een tweeling, dus ik vond het vooral belangrijk dat de kraamhulp goed geregeld was. Bij VGZ heb je bijvoorbeeld een pakket waarbij je 15 uur luxe kraamzorg krijgt en bij ziekenhuisopname krijg je zelfs een aantal huur huishoudelijke hulp en kinderopvang vergoed. Daarnaast kreeg ik een mooie korting vanuit United Consumers, waardoor ik ook nog eens goedkoper uit was dan bij mijn vorige zorgverzekering. Win-win dus! 🙂

Yoga

Tijdens de zwangerschap is het trouwens ook heerlijk om aan yoga te doen. Super ontspannend. Ook als je hypermobiel bent, is yoga een een fijne manier om toch te bewegen en te sporten. Dan is je hypermobiliteit dus zeker geen belemmering.

Heb jij ook goed uitgezocht hoe het zat met je zorgverzekering tijdens de zwangerschap?


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

 • Reply
  Tips om bekkenpijn te voorkomen en verlichten - Go or No Go
  21 oktober 2021 at 06:30

  […] soepel en sterk. Overweeg om een aantal lessen zwangerschapsgym of yoga (soms ook vergoed door je zorgverzekering) te volgen. Dit is de ideale manier om je spieren tijdens de zwangerschap op de juiste manier goed […]

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  29 augustus 2017 at 14:13

  Ik heb er wel opgelet inderdaad of er kraamzorg en zo in zat herinner ik me.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.