Producten voor kids

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een kinderfiets?

kinderfiets
Linda - Go or No Go

De allereerste kinderfiets kopen voor mijn jongens vond ik een enorme mijlpaal! Ik vond het geweldig om een stoere kleine jongensfiets voor ze uit te zoeken. We kochten een cruiser-model met zijwieltjes. Super stoer, vond ik! Ik kocht de fiets echter vooral op uiterlijk, zonder echt te weten waarop je moet letten bij het kopen van een kinderfiets. Dit wordt vaker vergeten, maar het is erg belangrijk om rekening mee te houden. Daarom deel ik vandaag met jullie mijn 5 aandachtspunten bij het kopen van een kinderfiets.

1. Een terugtraprem

Koop als eerste kinderfiets een fiets met een terugtraprem. Het is natuurlijk geen probleem als de fiets zowel een handrem als een terugtraprem heeft, zolang die terugtraprem er maar op zit. Met een terugtraprem kun je veiliger remmen. Daarnaast voorkom je bij een snelle spontane rem dat je over de kop vliegt. Tipje: Check altijd goed of, als je een handrem hebt, deze niet te sterk zijn afgesteld.

2. De wielmaat

Een fiets koop je natuurlijk op maat. Het eerste fietsje is vaak een 12 inch fiets. Bij iedere maat fiets past een kledingmaat, zodat je precies weet wat de juiste maat is voor jouw zoon of dochter. Bij kinderen met kledingmaat 116 zit je bijvoorbeeld bij een 20 of 22 inch fiets.
Een tip voor het allereerste fietsje: Koop deze niet een maat te groot. Het is wellicht verleidelijk om een maatje groter te kopen, maar het leren fietsen moet voor je kind veilig voelen. Op een te hoge fiets zal dit moeizamer gaan, dus kies een fiets die past bij de lengte van je kind.

3. Verstelbaarheid

Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste fietsen zowel bij het zadel als bij het stuur te verstellen, maar let er wel op. Er zijn namelijk nog altijd kinderfietsen waarbij het zadel op 1 stand staat en verstellen niet mogelijk is. Wat mij betreft is dat zonde, omdat je op deze manier veel korter met een fiets kunt doen dan wanneer je het zadel en het stuur omhoog kunt zetten wanneer nodig.

4. Verlichting

Verlichting op de fiets is belangrijk en zelfs verplicht als je op straat gaat fietsen met je kindje. Tegenwoordig is een lamp met dynamo niet meer hip, en gelukkig maar want dat maakt het fietsen toch net weer iets zwaarder. Meestal wordt er gebruik gemaakt van lampen op batterijen of kleine led lampjes die je los kunt kopen. Naast lampen zijn ook reflectoren belangrijk. Eventueel kun je die los kopen en in de spaken bevestigen.

5. Uiterlijk van de kinderfiets

Als je goed op bovenstaande punten gelet hebt, mag je met een gerust hart gaan kijken naar het uiterlijk van de fiets. Eventueel samen met je zoon of dochter, want het is natuurlijk ook wel erg gaaf als je écht zelf je fiets mag uitkiezen. Je kunt bijvoorbeeld zelf een voorselectie maken van fietsen die voldoen aan bovenstaande punten en dan uiteindelijk je kind zijn of haar favoriet laten kiezen.

Tot zover mijn tips bij het uitzoeken van een kinderfiets. Als je nu op zoek gaat naar een nieuwe kinderfiets, kijk dan eens bij Bikester, daar hebben ze er namelijk een hele hoop!

Veel plezier en succes! Heb jij nog aanvullende tips of vragen? Deel ze met ons in een reactie hieronder!

Fietsfoto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.