Huis & Tuin

5 tips om je woning landelijk in te richten

Ik heb al zó vaak mensen horen zeggen: “Wij willen eigenlijk wat meer landelijk gaan wonen”. Ik knikte dan altijd heel begrijpend maar eerlijk gezegd had ik geen idee wat “landelijk” nou precies was en wat het inhield om zo te wonen. Tijd voor onderzoek!

In mijn ogen betekende ‘landelijk’ niet veel meer dan ‘plattelands’, maar wat diepgravend onderzoek maakte me duidelijk dat er toch wat meer bij komt kijken voordat je jouw stulpje ‘landelijk’ mag noemen (volgens de stylisten dan; als jij jouw stulpje graag ‘landelijk’ noemt, dan moet je dat natuurlijk vooral doen!).

Landelijk: wat betekent het?

Van Dale zegt: lan·de·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1. tot het (idyllische) platteland behorend: landelijke rust
2. zich uitstrekkend over het hele land: een landelijke bijeenkomst

Daar hebben we dus niets aan… Dan maar eens kijken op een blog over landelijk wonen: bingo! Landelijk gaat “over binnen en buiten”, over de rust en de sfeer van het platteland in je huis brengen. Een woord dat steeds terugkomt als je gaat zoeken naar landelijk, is ‘rustiek’. Wat Van Dale dan weer omschrijft als: Landelijk (duh), in zijn natuurlijk toestand gelaten. Ok, ik heb het bijna door.

Hoe maak je je woning dan landelijk?

Nou, door “de sfeer van het platteland in huis te halen”. En dan bedoel ik natuurlijk niet: een stel koeien stallen in je woonkamer. Een lekker zacht koeienvel op de vloer leggen is wél een goed voorbeeld (sorry koe…). Ook ander ‘beestenspul’ draagt al snel bij aan een landelijk gevoel: een hertengewei, een schedel, veren, schijven van een boomstam en ga zo maar door. Let wel: een goed imitatie-stuk is nét zo rustiek als de ‘real deal’ en het is een heel stuk vriendelijker voor de natuur. Mede namens Moeder Natuur: bedankt. Door te spelen met een aantal van deze elementen kun je een strak moderne woonkamer al een beetje rustieker maken. Maar als je echt gaat voor landelijk, dan moet je het natuurlijk grondiger aanpakken. Wij hebben een handje vol woonkamer inspiratie voor je op een rij gezet.

Landelijk meubilair

Al die leuke, rustieke elementjes horen natuurlijk op, in, tussen, onder en/of naast bijpassend meubilair. Dat kan bijvoorbeeld in een strakke kast, waardoor ze extra opvallend lijken. Maar je kunt ook een aantal rustieke meubelstukken kopen of maken, die het rustieke gevoel van die kleine elementen nog eens versterken. Maken? Zeker! ‘Rustiek’ betekent immers: “boers, onbehouwen, eenvoudig, in zijn natuurlijke staat gelaten”. Het hoeft dus juist niet perfect én het hoeft ook helemaal niet duur te zijn! Een uitstekend voorbeeld van een super eenvoudig rustiek meubelstuk, dat ons slechts een paar tientjes heeft gekost:

Je kunt natuurlijk ook bij de kringloopwinkel een oude kast kopen en daar mee aan de slag gaan. Bijvoorbeeld door hem een aantal keer te schilderen met verschillende kleuren en daarna helemaal los te gaan met een schuurmachine. Of door hem plaatselijk half te schuren en daarna in de beits te zetten. Of niet; alles mag!

Breng de boer in je vloer

De grootste elementen in je woning zijn natuurlijk de vloeren en muren. Met de tips van hierboven ben je al een heel eind op weg naar landelijk wonen, maar als je echt ‘all the way’ wil gaan, dan is dit de laatste stap. Heb je een houten vloer? Dan zit je sowieso goed: hout is immers van zichzelf al rustiek en je kunt er vrij eenvoudig van alles mee doen. Schuur bijvoorbeeld die strakke hoogglans er eens af en zet hem in de olie! Of in een stijlvolle white wash. Als je een beetje handig bent kun je dit zelf nog wel doen. En het wordt rustiek, dus het hoeft niet eens perfect! Zelfs sommige tegelvloeren kun je vrij eenvoudig behandelen om er ouder of meer doorleefd uit te zien.

Goed… dit was misschien een beetje te heftig voor je smaak. Probeer dan eens het bovengenoemde koeienvel, of een stijlvol kleed. En leg het dan eens niet symmetrisch, niet gelijk met de naden, laat het eens kreuken (alleen op plekken waar je er niet je nek over kan breken).

Kuren met je muren

Met je muren kun je eveneens alle kanten op: je kunt ze behangen of behandelen, maar je zou ze bijvoorbeeld ook kunnen betimmeren met sloophouten planken. Sloophout is te vinden op Marktplaats of andere tweedehands-vehikels maar het wordt langzaam maar zeker duurder dan nieuw hout… Je kunt ook gewoon een goedkope, nieuwe partij planken zoeken die je behandelt met azijn en staalwol (Googlen maar! Het is heel simpel). Heb je een stenen muur? Je zou hem wit of grijs kunnen schilderen, of deels stuken en deels juist niet. Stuken is niet zo moeilijk als het niet perfect hoeft en het geeft een heel stoer effect.

Ook hier geldt: is dit te rigoureus? Door rustieke elementen op te hangen kun je je muren al een rustieke uitstraling geven. Oude fotolijsten, een gewei, een paar antieke ski’s, het kan allemaal!

landelijk

Andersom werken

Normaal gesproken richt je je huis in van groot naar klein: eerst de grote elementen zoals de banken, het televisiemeubel en de zithoek. Daarna de middelgrote elementen: salontafel, fauteuils, bijzettafel. En tot slot de kleinste elementen zoals een staande lamp, een beeld, grote plant enzovoort. Mijn tip: als je je woning landelijk wil maken, doen het dan andersom! Wanneer je begint met grote landelijke elementen, daarna middelgrote landelijke elementen toevoegt en dan eindigt met een aantal kleine landelijke elementjes, dan wordt het al snel een beetje té landelijk: zeg maar gerust een varkensstal… Wanneer je begint met de kleinste elementen zul je al snel zien dat niet alle middelgrote elementen landelijk hoeven te zijn. Een kast die er nu nog strak of industrieel uitziet, verandert met wat speelse elementen al gauw tot een rustiek geheel. En als je op die manier je woning al een make-over ronde gegeven hebt, zul je waarschijnlijk niet meteen je vloeren of muren volledig om willen bouwen: dat koeienvel kan al wonderen doen voor je vloer zonder dat je meteen met een beitel aan de slag gaat. Begin dus rustig, in het klein. Neem ook je tijd; je komt de leukste dingen niet in één keer tegen! En als je niet alles ineens doet, kun je ook eens wat vervangen of veranderen. Wil je wat landelijke inspiratie opdoen? Pinterest is altijd een goede start, en er zijn ook websites, webshops en blogs die een heleboel te vertellen hebben over landelijk wonen.

Hou jij ook van een landelijke inrichting?





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.