Fashion & Styling Huis & Tuin Inspiratie

Vaarwel badkuip, hallo inloopdouche!

badderen weg bad
Arno - Go or No Go

Onze badkamer zat al in het huis toen ik het kocht, bijna 12 jaar geleden. En eerlijk gezegd; hij zag er tóen al niet uit. Het grootste deel werd opgeslokt door een groot jetstreambad -dat dan weer wel- met daarboven een douchekop die waarschijnlijk stamde uit de tijd dat het pand werd gebouwd (ergens in 1992 geloof ik). Het tegelwerk zat vol gaten van kastjes-die-er-ooit-gehangen-hadden, een dubieus straalkacheltje en twee verschillende douchegordijn-systemen. Dan zat er nog een zelfgemaakte kast in, door een vorige bewoner die écht zelf beter geen kasten kon maken. De wc en de wastafel met spiegel zagen eruit alsof ze uit een jaren 70 huis waren gesloopt en opnieuw gebruikt. Maar goed; het verbouwen van je badkamer is nogal een klus en om de één of andere reden was er altijd wel weer een ander projectje dat voorrang kreeg. Zoals het projectje: “Wij zouden graag een kindje willen”.

Project afgerond; nieuw project!

Project “Wij willen graag een kind” was een groot succes, en toen onze Daan en Jesse waren geboren waren we wel blij met een groot bad. Dachten we. Tot bleek dat de bodem van een bad helemaal geen ideale hoogte is om een baby te badderen. Toen ze wat groter werden hebben we af en toe best wel plezier gehad van ons bad; een scheut shampoo in een jetstream staat garant voor dikke pret! Maar wij maakten er zelf nauwelijks gebruik van en meestal zetten we ook de jongens gewoon onder de douche: veel makkelijker, veel sneller. En dus stapte het hele gezin jarenlang bij iedere douchebeurt over een drempel van 60 cm hoog, in een gladde badkuip met zo’n onhandig douchegordijn. Tot vorig jaar.

Keuzes, keuzes, keuzes…

De eerste keuze was de belangrijkste: de beslissing dat we het eindelijk gingen doen! En dan komt de leukste tijd; spulletjes kiezen voor in je nieuwe badkamer! Websites afstruinen naar aanbiedingen en ideeën, pinboards maken, keukenzaken bezoeken. Mijn vader leerde mij: “meten is weten”, dus ik heb iedere maat gemeten en ben aan het tekenen geslagen. Verschillende indelingen, met/zonder bad, met/zonder kast, inloopdouche of cabine. Ik vond een website met een heel eenvoudig (gratis) programmaatje om meteen je badkamerplan in 3D te maken. Hier vond ik ook meteen een handige budgetplanner en al kloppen die programma’s nooit precíes; ze gaven mij in ieder geval een goed inzicht en vertrouwen dat we met ons budget heel aardig in de buurt zouden komen van wat we graag wilden.

Tegeltjeswijsheid

Voor onze muren kozen we voor witte tegels van 30×60 cm en voor de vloer een grijze tegel: een grotere tegel creëert visueel extra ruimte en dit formaat, in verhouding met de afmetingen van onze badkamer, klopte precies. Was onze badkamer groter geweest, dan hadden we waarschijnlijk voor een maatje groter gekozen en andersom net zo. De muren hebben we recht op elkaar betegeld, de vloer in wildverband. En we hebben  de vloertegel door laten lopen tegen de muur waar de douchecombinatie hangt. Dat was een erg mooi resultaat!

Gietbeton met Jacques Plafond*

Ons plafond was van gietbeton met spuitwerk. Hier konden we eigenlijk geen kant mee uit: er zat maar één lichtpunt midden in de badkamer en gleuven slijpen of iets dergelijks werkt niet omdat je dat altijd blijft zien (tenzij je het opnieuw opspuit). Daarom hebben we een verlaagd plafond laten maken. Ik was eerst bang dat de badkamer dan opeens erg laag zou lijken maar het kostte maar 4 centimeter van de hoogte. Vier LED-lampjes en een afzuigsysteem erin en klaar was Klara.

Pinteressant

We hebben op Pinterest een pinboard gemaakt met alle kranen en andere spullen erop, enerzijds om te bekijken hoe het er bij elkaar allemaal uitzag, anderzijds als ‘boodschappenlijstje’. Erg handig omdat in de afbeelding altijd de link naar de website behouden blijft: als je even niet meer weet waar je die mooie kraan ook alweer gezien had, hoef je alleen maar op de afbeelding te klikken er je bent er weer! Tevens is Pinterest de perfecte plaats om ideeën op te doen als je nog niet precies weet wat er allemaal mogelijk is.

Achteraf

Voor ons was de belangrijkste verandering om het bad eruit te halen en te vervangen door een royale inloopdouche. We hebben onze nieuwe badkamer nu ongeveer een half jaar in gebruik en ik heb ons bad al precies nul keer gemist. Achteraf jammer dat we er zolang mee gewacht hebben, maar des te groter is het plezier nu 🙂 Onze kinderen kunnen gemakkelijk zelf de douche inlopen en alvast beginnen, zonder dat ik bang ben dat ze uitglijden. Ook het zwevende toilet en wasmeubel zijn een hele verbetering, zeker bij het schoonmaken. Helaas hebben die mooie witte tegels tot gevolg gehad dat ik nu na het douchen met een trekkertje alles droog moet maken, maar als ik dan weer even om me heen kijk hoe het er nu uitziet, is het dat meer dan waard.

Hebben jullie onlangs de badkamer verbouwd of gaat dat binnenkort gebeuren? Deel je ideeën, foto’s of tips!

*: voor wie zich afvroeg waar deze alineatitel op sloeg: http://weblogs.vpro.nl/ronflonflon 🙂

inloopdouche

Badfoto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.