Reistips

6x het positieve effect van vakantie op je kinderen

Vakantie

Op school kun je natuurlijk van alles leren. Rekenen, schrijven, lezen en natuurlijk een hoop algemene informatie. Maar sommige dingen leer je niet op school, maar juist op vakantie!

Op vakantie

Je gaat natuurlijk vooral op vakantie om lekker tot rust te komen en een fijne tijd te hebben met je gezin, maar een vakantie heeft ook echt wel een aantal positieve effecten op kinderen. Ik heb een zestal positieve effecten van vakantie op het welzijn van kinderen voor je op een rijtje gezet.

Hersenontwikkeling

Op vakantie leer je een nieuwe omgeving kennen en ontdek je nieuwe plekjes. Daarnaast heb je op vakantie natuurlijk veel meer tijd om te spelen. Hierdoor gaan kinderen genieten en ontspannen, waardoor er in de hersenen neurotransmitters vrijkomen, zoals dopamine en oxytocine. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je ontspannen voelt en je minder stress ervaart. Dopamine wordt dan ook niet voor niets het ‘geluksstofje’ genoemd.
Hoe meer ontspanning en hoe gelukkiger je je voelt, hoe beter je hersenen zich op dat stuk ontwikkelen. Precies in dat stuk van je hersenen, de frontale kwab, worden ook je beoordelingsvermogen, probleemoplossend vermogen en impulsbeheersing ontwikkeld. Dat is even mooi meegenomen dus.

IQ

Een andere omgeving stimuleert ook de frontale kwab van je hersenen. Meer activiteit in dit deel van je hersenen heeft een positieve invloed op bijvoorbeeld je stressregulatie, aandacht en concentratie, je leervermogen en je planningsvermogen. Best handig als je kids door een ontspannend vakantie op school weer een beetje langer hun concentratie kunnen vasthouden toch? 😉 Als je nu al overtuigd bent en zin hebt om met het gezin op vakantie te gaan, doe dan snel de vakantiecheck!

Concentratie

Nog even over die concentratie. Die stimuleer je namelijk nog beter door lekker in de natuur op vakantie te gaan. Lekker spelen tussen de bomen, het water, dieren, bergen en de open lucht vermindert stress. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat de aandacht en concentratie bij kinderen toeneemt na slecht 20 minuten in de natuur? Misschien ook nog wel een leuke tip voor de juf als de zomervakantie weer voorbij is: vaker lekker buiten in de natuur les geven!

Creativiteit

Door op vakantie te gaan verbreden je kinderen hun horizon. Je komt op nieuwe plekken en in nieuwe situaties, waardoor de creativiteit van een kind gestimuleerd wordt. Kinderen zullen een gebeurtenis met een nieuw perspectief bekijken. Het blijkt zelfs zo te zijn dat alleen al denken aan een vakantie, je creativiteit al gestimuleerd wordt. Heel goed dus om je kids lekker veel voorpret te laten hebben, bijvoorbeeld door middel van een aftelkalender of door samen op internet al uit te zoeken welke uitstapjes je zou kunnen gaan doen.

Geluksgevoel

We herkennen het vast allemaal wel. Op vakantie kom je vaak op een roze wolkje terecht. Vaak begint dat al met het plannen van je vakantie, maar eenmaal daar kan het niet meer stuk. Voor de een komt dit geluk in de vorm van een zonnetje, een zwembad en een all-in hotel, voor de ander komt dat met een backpack reis voor het hele gezin in een ver land. Hoe dan ook komen mensen over het algemeen gelukkiger en tevredener weer thuis.

Familieband

Vijf dagen per week naar school, werkende ouders en druk druk druk. Gelukkig heb je op vakantie echt tijd voor elkaar. Het hele gezin heeft tijd voor elkaar, oftewel 100% quality time. Tijd voor spelletjes, samen een activiteit doen of gewoon lekker samen uitrusten. Alle aandacht van de ouders versterkt ook het gevoel van eigenwaarde bij kinderen. De familieband wordt versterkt en daarnaast bouw je ook nog eens prachtige herinneringen op voor later.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.