Reistips

Inbrekers vieren vakantie: jouw vakantie!

inbreker
Arno - Go or No Go

Het is weer zomer en voor veel mensen staat de vakantie voor de deur (of hij is al begonnen). Helaas staat er in deze periode ook nogal eens iets anders voor de deur: een inbreker. Hoe vervelend is dat, lig je nét lekker met je cocktail en je kids aan de rand van een Spaans zwembad en dan gaat je telefoon: er is bij je ingebroken. Lees verder voor een aantal waardevolle tips!

Hete kolen

En dan moet er ineens van alles geregeld worden vanaf je ligbedje: je moet aangifte doen, je verzekeringsmaatschappij inschakelen, het slot laten repareren. En dan ga je piekeren: “Wat hebben ze allemaal meegenomen?” De politie snapt vast wel dat op die kale plek aan de muur, waar nu alleen een paar losse kabels hangen, waarschijnlijk jouw 55 inch Ultra HD Smart TV hing. En dat die dus nu ergens anders aan de muur hangt. Maar ze kunnen je waarschijnlijk niet vertellen of de inbrekers ook dat erfstuk van je oma hebben meegenomen, of je trouwring die je ‘veilig’ thuis liet, of die knappe-imitatie-van-een-Fabergé-ei waar toevallig de eerste tandjes van je kinderen inzitten. De rest van je vakantie is er geen verkoeling voor de hete kolen waar jij op moet zitten.

Ga toch fietsen

Ik ben opgegroeid in een klein dorpje waar niemand ooit zijn achterdeur op slot deed: hoe moest het bezoek anders binnenkomen?! Tijdens mijn studie kwam ik in de ‘grote stad’ te wonen, waar mijn huisgenoten mij compleet voor gek verklaarden omdat ik mijn studentenkamer niet steeds afsloot als ik even wegging. Ook lachten ze me uit omdat ik mijn fiets ‘s nachts -nota bene op slot!- tegen de gevel liet staan in plaats van in de schuur. Een aantal fietsen verder had ik mijn les geleerd.

Check, check, dubbelcheck

Inmiddels heb ik mijn eigen huis, samen met mijn lief (en met de bank) en opeens ben ík degene die ‘s avonds controleert of de achterdeur op slot is. Als we op het punt staan op vakantie te vertrekken, moet ik nog even een rondje maken langs alle klinken, de ramen (denk vooral ook aan het toiletraampje en dat smalle ventilatieraampje in de keuken), het gasfornuis, de stekkerdozen, de droger et cetera. Maar vóór die last minute check heb ik al wel wat meer maatregelen getroffen.

Veilig op vakantie

  • Ik zet onze tweede auto op de oprit zodat het lijkt alsof we thuis zijn. Heb je geen tweede auto? Vraag of je buren hun tweede auto bij je willen stallen!
  • We hebben zo’n soort van keukentrapje dat meestal ergens in de achtertuin staat. Als we op vakantie gaan zet ik die toch maar even binnen. Ook eventueel rondslingerend tuingereedschap gaat eindelijk terug op zijn plek in de garage: waarom zou je een mogelijke inbreker alvast op weg helpen?
  • Ik sluit juist niet de gordijnen en laat de planten gewoon in de vensterbank staan (de buurvrouw geeft ze tijdig water hoor!). Dat zijn veel te duidelijk herkenbare tekenen van een (tijdelijk) verlaten huis. Het is wél verstandig om waardevolle voorwerpen uit het zicht te plaatsen: dat is weer de kat op het spek binden!
  • Dit lijkt misschien vergezocht maar áls er bij je wordt ingebroken is dit een hele waardevolle tip: maak kopieën van belangrijke documenten, maak foto’s van eventuele sieraden en noteer serienummers van dure elektronica. Geef deze bij familie of vrienden in bewaring, of leg ze in een kluis. Dit maakt het de politie een stuk gemakkelijker en het vergroot de kans dat je je spullen terugkrijgt en dat schade vergoed wordt door je verzekering. Daarbij vergroot het de pakkans van de dieven.
  • Natuurlijk is het niet verstandig om een voicemailbericht in te spreken in de trant van: “Ik lig lekker op het strand van Spanje, dus spreek maar iets in na de piep!” Ook social mediaberichten als: “YESS!!! We staan op Schiphol: Spain here we come!” zijn een heel prettige bron van informatie voor inbrekers. Zo weten ze zeker dat ze alle tijd hebben om uit te vogelen hoe ze jou een warm welkom kunnen bezorgen als je terugkomt.

Er zijn op internet tal van handige anti-inbraaktips te vinden, zoals bijvoorbeeld op de website van Slotenmaker 365 Den Haag. Vaak zijn het simpele handelingen die je huis een stuk veiliger maken. Welke maatregelen tref jij zodat je met een gerust hart op vakantie kunt? Help elkaar en deel jouw tip in de comments!

Foto van inbreker via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.