Creatief & Knutselen Educatief Inspiratie

Babyshower organiseren? Start hier!

babyshower
Arno - Go or No Go
Laatste berichten van Arno - Go or No Go (alles zien)

De babyshower is natuurlijk een mega-Amerikaans verschijnsel…. dacht je waarschijnlijk. Het woord is weliswaar bedacht in Amerika maar het gebruik is eigenlijk ontstaan in India en wordt daar ‘seemantham’ genoemd. Wil je meer te weten komen over de babyshower, wat er bij komt kijken, de ‘regels’, grappige geboorteversiering en de leukste babyshower-spelletjes? Lees dan snel verder!

Baby-douche?

Nee, de babyshower heeft niets te maken met het douchen van de baby. Het woord stamt waarschijnlijk af van een 19e-eeuws verschijnsel waarbij een aanstaande bruid een parasol kreeg, die gevuld was met cadeautjes. Bij het openen van de parasol kreeg het bruidje een ‘douche’ van cadeautjes, waardoor dit feest een ‘bridal shower’ werd genoemd. Belangrijk om te onthouden: douche van cadeautjes. Een heleboel dus.

Wie organiseert het?

Dat ligt er een beetje aan hoe traditioneel je bent ingesteld: in het oude India kwam er een Hindu-priester aan te pas en een muzikaal festijn ter ere van de baby’s oren… maar dat lijkt me wat overdreven. Volgens de Amerikaanse etiquette wordt het feest georganiseerd door een goede vriendin en juist niet door een familielid: als je cadeaus vraagt voor je familie wordt dat namelijk beschouwd als ‘schooien’. Maar net zoals de Amerikanen het Indiase gebruik hebben aangepast, kunnen wij dat natuurlijk ook gerust doen! Nederlanders zijn niet per se zo van de etiquette. Dus of je nou een vriendin bent, een zus of een nichtje: als je het maar met liefde doet!

Wanneer doen we het?

Hoewel de fitheid van de mama-to-be natuurlijk een belangrijke rol speelt, wordt een babyshower over het algemeen georganiseerd aan het begin van het derde trimester. In de zevende maand van de zwangerschap kan de aanstaande mama (meestal) lichamelijk nog redelijk uit de voeten, zodat ze ook echt kan genieten van de aandacht en het feest. Daarbij heeft ze ná de shower nog alle tijd om de babyuitzet aan te vullen met wat ze nog niet heeft. Tweede ding om te onthouden: cadeautjes horen eigenlijk voor de babyuitzet te zijn. Niet noodzakelijk alle cadeautjes, maar wel voor het overgrote deel.

Waar gaat het over?

Een babyshower draait om 4 dingen: eten, drinken, cadeautjes en de aanstaande moeder even heerlijk verrassen en verwennen. Dat laatste is natuurlijk het meest leuke en belangrijke :). Meestal wordt het feestje georganiseerd bij een vriendin of familielid thuis, en natuurlijk moet het een complete verrassing zijn voor de mama in wording! In principe is een babyshower ‘ladies only’ en omdat er nogal eens typische ‘vrouwenzaken’ worden besproken, doe je er de meeste mannen waarschijnlijk ook geen plezier mee.

Babyshower versiering

Je kunt natuurlijk je standaard verjaardagsslingers uit de kast trekken en een paar ballonnen opblazen, maar een huis dat helemaal in stijl is versierd schept meteen de juiste sfeer voor een gezellig feest. Er is tegenwoordig heel veel echt leuke babyshower versiering te vinden op internet. Tip: maak uitnodigingen die matchen met de versiering op het feestje. Leuk!

Het programma

Het begint met koffie en gebak en het eindigt met hartige hapjes en een drankje (afhankelijk van de zwangere kun je misschien overwegen om het feestje alcoholvrij te houden). Daar tussenin kan van alles gebeuren, maar het geven van de cadeautjes is natuurlijk het feestelijke hoogtepunt. En omdat het droogjes overhandigen van een cadeau nogal saai is, worden er vaak spelletjes gedaan waarbij steeds een cadeautje uitgepakt wordt. Belangrijk hierbij zijn twee dingen: neem de tijd voor ieder cadeautje, en zorg dat je spelletjes niet al te suf zijn!

Niet-suffe babyshower-spelletjes

Raad de Baby

Vraag in je uitnodiging of iedereen een babyfoto van zichzelf wil meenemen. Geef iedere foto een nummer en leg ze op een grote tafel of hang ze op. Iedereen schrijft de nummers op een papier en bedenkt welke naam erbij hoort. Degene met de meeste goede namen wint!

Proef de smaak

Koop een stuk of 10 potjes met verschillende smaken babyvoeding, doe ze in bakjes en laat iedereen ruiken, proeven en raden welke smaak het is. Camera’s in de aanslag want dit blijft een hilarisch spel!

Prijzenslag

Koop een aantal eenvoudige babyspullen die je dagelijks nodig hebt. Denk aan een pak voeding, een hydrofiele luier, een rompertje, sokjes etc. en stal ze uit op tafel. Laat iedereen raden wat de artikelen kosten, op de cent nauwkeurig. De beste shopper wint uiteraard.

Dikke-buikplassen

Zorg voor grote ballonnen, een stapel kleine muntjes en voor iedereen een kopje. Iedereen die ooit zwanger is geweest kent het: om de haverklap naar de wc schommelen met je dikke buik voor een paar druppeltjes. Nu mogen alle gasten eens ervaren hoe dat is! Zet de kopjes op een rij aan de andere kant van de kamer.  Nu krijgt iedereen een flinke ballon onder haar trui, shirt of jas, en klemt een muntje tussen de knieën. Waggel zo snel mogelijk naar de overkant en probeer het muntje in het kopje te mikken. De eerste die dat 3x lukt is de winnaar.

Meet met Mate

Tijdens de zwangerschap lijkt het zo’n beetje toegestaan om ongevraagd de vrouwenbuik in kwestie aan te raken en te mogen zeggen dat hij ‘zo groot is’. Voor wie dit echt gelooft: dat is dus niet waar! Anyway; in dit spel gaat het erom, te raden hoe groot die buik  nu eigenlijk écht is! Het enige dat je nodig hebt is een bolletje touw en een schaar. Iedereen mag een stuk afknippen waarvan ze denken dat het precies om de zwangere buik past. De winnaar is natuurlijk wiens touwtje de buik het beste past.

Je kunt de winnaars een klein prijsje geven, maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen afspreken dat de winnaar mag kiezen welk cadeau er mag worden opengemaakt. Wil je wat inspiratie opdoen voor leuke cadeaus en prijsjes? Kijk dan eens hier, of lees onze review van de Shower Glove!

Zo; hiermee moet je een heel eind komen. Maar schroom niet om te vragen, of om je eigen babyshower-ervaringen en -tips te delen in de comments!

Uitgelichte foto via Shutterstock


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.