10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Machiavelli Deluxe van 999 Games

Linda - Go or No Go

Review van Machiavelli Deluxe van 999 Game | Ik ben dol op spelletjes spelen. Met de kinderen spelletjes doen vind ik leuk, zeker nu ze ook steeds beter worden in bijvoorbeeld echte tactische spellen of spellen waarbij ze moeten nadenken over welke zet ze doen. Maar ook met volwassenen speel ik graag een spel. Vrijwel altijd komen we uit op ons favoriete spellenmerk: 999 Games. 

We spelen het vaakste Kolonisten van Catan met de Steden en Ridders uitbreiding. Soms ook met de Zeevaarders uitbreiding overigens. Daarnaast spelen we af en toe Carcassonne. Maar vandaag wil ik het met jullie hebben over Machiavelli. Dit spel spelen we naast Catan het vaakste. We hadden tot nu toe alleen de basisversie, maar tot mijn grote vreugde werd ik uitgekozen om de Machiavelli Deluxe versie te testen. Ik vertel jullie er graag álles over!

review machiavelli deluxe

Machiavelli Deluxe

Deze deluxe versie van Machiavelli bevat sowieso het basisspel inclusief de 15 actiekaarten. Daarnaast zijn er 2 uitbreidingen aan toegevoegd, namelijk ‘De Donkere Landen’ en ‘De Donkere Figuren’.
Bij Machiavelli speel je in rondes. Iedere ronde kruip je in de huid van een ander karakter, zonder dat je tegenspeler weet welk karakter je speelt. Ieder karakter heeft zijn of haar eigen speciale eigenschappen, waarmee je een speciale move kunt maken. De kunst is om in te schatten welk karakter de andere spelers kiezen, zodat jij daar met jouw karakter weer op in kunt spelen. Zo zijn er onder andere de koning, die altijd als eerste mag beginnen, de dief die goudstukken bij een ander karakter kan stelen en de moordenaar, die een karakter kan vermoorden in die ronde.

Door goud te verdienen met je karakters, kun je gebouwen bouwen. Wie uiteindelijk de meeste punten (die je met ieder gebouw verdient) heeft, wint het spel. Dit is even een korte uitleg, maar om het spel echt door te krijgen ben je echt wel even bezig. Waarschijnlijk zit je het eerste uur regelmatig met de handleiding op schoot. Maar hoe vaker je het speelt, hoe beter je tactisch kunt gaan spelen. Er zijn wel 100 wegen naar Rome, je kunt allerlei verschillende tactieken inzetten om de winst te behalen. Dat is overigens ook precies de reden waarom ik 999 Games spellen zo geweldig vind: ze gaan nooit vervelen, omdat ze ieder spel en iedere ronde weer totaal anders kunnen verlopen.

Uitbreidingen

In deze Deluxe set van Machiavelli zitten zoals gezegd twee uitbreidingen. ‘De Donkere Landen’ is een reeds bestaande uitbreiding die in deze Deluxe set zit. Deze uitbreiding bevat een aantal extra kaarten, karakters en gebouwen. De uitbreiding ‘De Donkere Figuren’ bevat 9 nieuwe karakters en 12 nieuwe gebouwen. In totaal maakt dat, dat er maar liefst 27 karakters in deze Deluxe set zitten. Een volledig spel wordt gespeeld met 9 kaarten, dus je kiest er een aantal uit die 27 kaarten. Dat betekent eigenlijk dat je eindeloos kunt variëren met kaarten en je dus keer op keer weer een ander spel hebt.
In de handleiding staan een aantal suggesties voor karaktersets waar je het spel mee kunt spelen. Zo focust de kaartenset ‘Ambitieuze Aristocraten’ zich op het bouwen van gebouwen, terwijl de kaartenset ‘Kwaadaardige Edellieden’ juist vooral gericht is op een agressief potje waarbij hard tegen hard gespeeld wordt.

Tot slot zitten alle karakters er ook nog in kleine kartonnen kaartjes bij. Je kiest de kleine kaartjes die matchen met de gekozen karakterkaarten. Deze leg je midden op tafel neer, zodat je niet hoeft te onthouden welke kaarten er in het spel zitten. Daarnaast is er een extra spelelement aan toegevoegd wanneer je twee bepaalde karakters mee laat spelen in het spel. Deze maken het spel nog uitdagender en spannender.

review machiavelli deluxe

Go or No Go

Machiavelli Deluxe zorgt met de 27 karakterkaarten en ontzettend veel actiekaarten en gebouwenkaarten voor veel afwisselingsmogelijkheden. Zo verveelt het nooit en is geen enkel potje hetzelfde.
Het basisspel is in deze Deluxe set trouwens helemaal opgepimpt. Dezelfde karakters maar een nieuw design. Het zijn nu erg sprekende en mooie kaarten. Ik heb echt serieus niet één minpunt over Machiavelli Deluxe, het is gewoon echt een super tof spel om in huis te hebben en om te spelen met zijn tweeën of met vrienden. Dat is ook nog zoiets; het spel is zowel met 2 mensen als met 8 mensen erg leuk om te spelen. De spelregels passen zich aan op het aantal spelers. Het mag duidelijk zijn, Machiavelli Deluxe krijgt een heeele dikke GO! Ik vind het echt een geweldige vervanging van het basisspel door de twee uitbreidingen die erin zitten.
Ok, het énige wat ik nog wel extra leuk zou vinden, is als er een junior versie beschikbaar komt van Machiavelli, zodat kinderen vanaf 6 jaar het spel ook kunnen spelen. Zo heb je onder andere al wel een junior versie van Carcassonne en Het Stenen Tijdperk.

Feitjes

 • Aantal personen: je kunt Machiavelli Deluxe spelen met 2 tot 8 spelers.
 • Speelduur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar (maar Daan en Jesse spelen het al vanaf een jaar of 8)
 • Prijs: €24,95 en te koop bij onder andere bol.com

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze Machiavelli Deluxe review op Pinterest bewaren ♥

Machiavelli Deluxe versie van 999 Games

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 10 Comments

 • Reply
  Leukste cadeaus voor een 8-jarige jongen - Go or No Go
  18 maart 2020 at 07:56

  […] tactiek in kunt zetten. Het spel is voor een 8-jarige geschikt is als hij vaker spellen speelt. Ook Machiavelli is écht een aanrader voor kinderen vanaf 8 jaar en is een tactisch spel. Dan komt Potion […]

 • Reply
  { Review } | De Kwakzalvers van Kakelenburg - Go or No Go
  24 oktober 2019 at 06:31

  […] Zijn jullie juist spelletjes-fans en houd je van andere 999 Games spellen zoals Agricola, Catan en Machiavelli, dan is dit spel zeker iets voor jou! De Kwakzalvers van Kakelenburg is een enorm leuk spel, wat […]

 • Reply
  De LEUKSTE verjaardagscadeaus voor een 10-jarige! - Go or No Go
  17 oktober 2019 at 18:51

  […] dan heb ik een aantal super leuke tips voor je. Onze grote favorieten zijn Ticket to Ride, Machiavelli, de Kolonisten van Catan (en uitbreidingen) en Hotel Deluxe. Ook Azul (mijn favoriet! Prachtig […]

 • Reply
  Sofie
  18 juni 2017 at 14:02

  De laatste tijd speel ik niet meer zo vaak spelletjes. Wel kaart is af en toe met mijn zus. Misschien vind ik dit ook wel leuk.

 • Reply
  Claudia
  18 juni 2017 at 13:51

  Wij spelen bijna geen spelletjes meer, vroeger toen Lara klein was, veel monopoly en nu met vrienden klaverjassen. Dit spel ziet er wel een erg mooi uit!

 • Reply
  Judith
  17 juni 2017 at 12:35

  Het lukt mij nooit enthousiast te worden voor spelletjes, maar ik weet zeker dat Keira en Jop dit wel echt leuk zouden vinden

 • Reply
  Cindy
  17 juni 2017 at 12:28

  Wow ik heb ooit de eerste versie van Machiavelli gespeeld maar die Deluxe versie steekt mijn ogen uit! Wij spelen graag spelletjes maar de rest van de familie niet dus ik en mijn man tegen elkaar verveelt wel na een tijdje. We tellen de dagen af dat ons zoontje (nu 2) kan beginnen meedoen!

 • Reply
  Astrid
  17 juni 2017 at 11:56

  Oef het ziet eruit als een redelijk ingewikkeld spel! 😮 Maar dat is Kolonisten van Catan ook, en het is wel een heel tof spel

 • Reply
  Sandra
  17 juni 2017 at 10:57

  Leuk! Ik ben gek op spelletjes! Ken je Odynaut Games al? Mijn favoriete spellen zijn: Saboteur, Chipleader, Cavemen, Verboden Eiland, Love Letter en Dominion. Oe en als je ooit in Amsterdam bent, in de Van Woustraat zit spelsalon Friends & Foes. Je kunt hier allerlei spellen kopen, maar ook daar ter plekke spelen. 🙂

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17 juni 2017 at 10:47

  Ik ben tot mijn eigen spijt niet zo’n spelletjes speler. In theorie vind ik het enorm leuk, maar in de praktijk lees ik vaak liever een boek. Dit spel ziet er werkelijk prachtig uit moet ik zeggen, met mooie plaatjes. Maar het lijkt me ook wel wat ingewikkeld.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.