Gastblog Producten voor kids

De elektrische bakfiets

Linda - Go or No Go
Laatste berichten van Linda - Go or No Go (alles zien)

Het is al bijna niet meer uit het dagelijks leven weg te denken, de elektrische bakfiets.

Tot een jaar of tien geleden was de bakfiets nog niet zo populair als nu en kozen jonge ouders of pakketbezorgers liever voor een aanhanger achter de fiets.
Groot voordeel ten opzichte van de bakfiets was, dat je op je eigen (lichte) fiets kon blijven fietsen en dat het wagentje erachter hing, zonder invloed te hebben op de rijeigenschappen van de fiets.

Ook kinderzitjes zijn alom bekend, er is weinig zo gezellig als met je kleintje op pad, terwijl hij/zij om zich heen kijkt en met je kletst vanuit het voorzitje. Toch vinden sommige ouders dit eng: het gewicht zit vrij hoog en de balans is minder goed. Om over het vervoer van twee kinderen nog maar te zwijgen.

De bakfiets lijkt een uitkomst. Stabiel, veilig en er kan veel meer mee. Dat laatste vormt meteen de volgende uitdaging. Het wordt al gauw erg zwaar en al dat gewicht maakt het fietsen er niet makkelijker op.

Toen was daar de échte oplossing: de elektrische bakfiets.

Een aantal Nederlandse bakfietsmakers (denk aan Babboe en Urban Arrow) begon verzoeken te krijgen om ook een elektrische bakfiets te ontwikkelen. Dat is met succes gedaan.
Dankzij de elektrische hulpmotor kom je niet alleen makkelijk weg bij het stoplicht, maar vaak zelfs sneller dan normale fietsers. De maximale snelheid is 25km/h, dus gevaarlijk hard ga je ook niet. De elektrische bakfiets is de leukste en veiligste oplossing voor milieuvriendelijk en snel vervoer van meer dan alleen jezelf.

Niet voor niets staan ze tegenwoordig in de rij bij kinderdagverblijven en stimuleert de overheid het gebruik van elektrische bakfietsen (cargo fietsen) voor bezorgdiensten.

Maar waarom is een bakfiets dan zo’n feest?

Laten we ons concentreren op het vervoer van kinderen.
Hierbij zijn de belangrijkste punten:

  • Veiligheid
  • Comfort
  • Gezondheid
  • Snelheid
  • Plezier

Veiligheid:

Een elektrische bakfiets is veiliger dan een normale fiets. Bij een normale fiets ben je gebonden aan kinderzitjes of een aanhangwagen. Kinderzitjes zitten op je fiets; je zult het kind er zelf in moeten tillen en tegelijk de fiets in balans moeten houden. Dit vergt kracht. Bij twee kinderen wordt het zelfs nog ingewikkelder en bovendien is de fiets vrij snel vol.
Er zijn oplossingen om fietstassen naast of achter een kinderzitje te monteren, maar dan wordt de fiets erg zwaar en lastig handelbaar. Een karretje achter de fiets is veiliger dan zitjes, maar veel minder gezellig. Kletsen met de kleine is er niet meer bij. Ook heb je geen zicht op de kids, want het bakje hangt achter de fiets.
Omdat de elektrische bakfiets is ontworpen op het hogere gewicht is er bij alles rekening gehouden met dit gewicht. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de remkracht, veel gewicht heeft veel remkracht nodig om tot stoppen te worden gebracht. Een goede elektrische bakfiets heeft véél betere remmen dan een normale fiets.

Comfort:

Een elektrische bakfiets heeft een grote en lage bak. Kinderen kunnen er vaak zelf in klauteren, wat ze vaak erg leuk vinden. Wanneer je het echter zelf moet doen, staat de bakfiets zo stabiel op de standaard, dat de kinderen er ook makkelijk in getild kunnen worden. De meeste elektrische bakfietsen hebben ook regententen voor slecht weer. Kinderen zitten lekker droog en gezellig in hun eigen tent. Als ouder word je voor een groot deel ook beschermd door de bak en tent voor je. Verder zijn veel elektrische bakfietsen voorzien van kleinere wielen met ballonbanden, deze banden absorberen de schokken en trillingen.

bakfiets

Gezondheid:

We vergelijken de elektrische bakfiets nu steeds met de fiets, maar eerlijk is eerlijk; veel ouders pakken lekker de auto om kinderen naar school te brengen. Dat de fiets gezonder is dan de auto behoeft nauwelijks uitleg toch?

Snelheid:

We hebben het al even genoemd, maar de elektrische bakfiets is niet meer dat logge ding van vroeger.
De ondersteuning is krachtig, je rijdt altijd makkelijk mee met de rest van het verkeer of gaat misschien nog wel sneller. In de meeste gevallen ben je in de stad met een elektrische bakfiets zelfs sneller op plek van bestemming dan met de auto. Omdat de ondersteuning ophoudt bij 25 kilometer per uur mag je gewoon op het fietspad fietsen en blijf je dus ook gebruik kunnen maken van binnendoor weggetjes.
Omdat de bakfiets direct klaar is voor gebruik, bespaar je ook tijd. Je hoeft immers geen karretje achter je fiets te hangen of kinderen in zitjes te sjouwen.

Plezier:

We noemen het als laatste, maar zien het zeker niet als minste: plezier! Rijden met een elektrische bakfiets is een feest. Het gaat zo gemakkelijk, soepel en snel dat het misschien wel leuker is dan normaal fietsen. Kinderen vinden het ook geweldig. De bak is hun domein, met z’n tweeën of drieën erin en kletsen maar. Dat is toch veel leuker dan ingesnoerd worden in de auto en weinig kunnen zien?

Ben jij ook zo’n fan van de (elektrische) bakfiets en heb je er zelf een?


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

2 Comments

  • Reply
    Judith
    19 mei 2017 at 07:38

    Ik vond bakfietsen zo zwaar, maar nu zou ik hem eigenlijk wel willen. Wel zo elektrische natuurlijk. Mega handig

  • Reply
    Shanna Jess
    19 mei 2017 at 07:28

    Wij hebben ook een bakfiets. Echt een heel handig concept. Je kunt zoveel meenemen en de kinderen zitten droog als het regent. Die vond is echter niet electrisch dus dat is wel echt trappen geblazen. Achteraf had ik dus zeker een elektrische gekocht.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.