Gastblog Producten voor kids Voeding en gezondheid

Vitamine D voor kinderen is zeker een GO

Linda - Go or No Go

Volgens het Voedingscentrum hebben kinderen tot 4 jaar dagelijks een extra dosis van 10 microgram vitamine D nodig. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Sterke botten

Vitamine D is nodig om de botten sterk te maken. Het werkt samen met calcium en ze kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Ook helpt vitamine D mee aan de spierfunctie, het immuunsysteem en de hersenfunctie. Helaas komt vitamine D niet veel en ook niet in grote mate voor in voedselproducten. Het zit in kleine hoeveelheden in halvarine, margarine en dierlijke producten. Vette vis, zoals haring, zalm of paling, is hier een uitzondering op. Hier zit een wat grotere hoeveelheid vitamine D in.

Onvoldoende vitamine D

Ook al eet je kind gezond en gevarieerd, hij of zij krijgt toch niet voldoende vitamine D binnen (dit geldt overigens voor iedereen). Dit komt doordat twee derde deel van de vitamine D-opname uit zonlicht wordt gehaald. In Nederland schijnt de zon, zeker van oktober tot april, te weinig om genoeg  vitamine D aan te maken. Bovendien ligt Nederland best ver van de evenaar vandaan waardoor de zon vaak niet krachtig genoeg is. Daarom is het belangrijk dat alle kinderen tot 4 jaar dagelijks een extra dosis van 10 microgram vitamine D krijgen. Overigens is het voor volwassenen ook geen overbodige luxe om een extra dosis te nemen. Het grootste gedeelte van de volwassenen heeft namelijk ook een tekort.

Capsules of druppels

Vitamine D is verkrijgbaar bij de drogist in capsulevorm of druppels zoals bijvoorbeeld van Roter. Zelf ben ik meer voor druppels, omdat in capsules vaak nog meer toevoegingen zitten, zoals antiklontermiddel, en dat willen we natuurlijk het liefst vermijden als dat kan. Je kunt er ook voor kiezen om het vitamine D gehalte te laten testen door bloed te laten prikken. Vind je dat wat overdreven dan is deze test wellicht ook een goed alternatief.

Slikken jij en je kinderen extra vitamines?


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    21 maart 2017 at 10:56

    Nee, echt niet. Ik hoop er voor te zorgen dat ze dit via de voeding binnen krijgen en door ze regelmatig naar buiten te jagen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.