Blogtips

{ Blogtips } | Van bloggen je werk maken? Dat kan gewoon!

“Van bloggen je werk maken? Ja hoor, dat kan gewoon!” Als ik dat tegen vriendinnen vertel, kijken ze me vol ongeloof aan. “Hoezo kun je leven van het schrijven van blogs” is een veelgehoorde vraag. 

Tot een jaar geleden zou ik precies hetzelfde gezegd hebben hoor. Hoe kan het schrijven over jouw persoonlijke ervaringen, verhalen en andere blogs nu zorgen voor een maandelijks stabiel inkomen? Sowieso, hoe kun je nu geld verdienen met bloggen? Ik wist natuurlijk wel dat sommige bloggers producten ontvangen om daar vervolgens een blog over te schrijven, maar spullen leveren je geen inkomen op.

Je blog als bedrijf

Er zijn veel bloggers die al eens geschreven hebben over hoe je geld kunt verdienen met je blog, dus ik ga er niet al te diep op in. (Google is je beste vriend!). In het kort komt het er op neer dat bloggers soms, naast persoonlijke blogs, ook advertorials schrijven. Je schrijft dan voor een bedrijf een blog over een product of dienst van dat bedrijf. Hierdoor krijgt het bedrijf extra reclame en daarnaast is het, als er een link in het artikel geplaatst wordt naar het betreffende bedrijf, goed voor hun linkbuilding. En dat is weer goed voor de zoekresultaten in zoekmachines. Voor dit soort berichten krijgt de blogger een vergoeding.

KvK

Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je van bloggen je baan wil houden.
Een inschrijving bij de KvK is de eerste stap. Op die manier wordt je blog een echt bedrijfje en wordt jij een zelfstandig ondernemer. Natuurlijk komt hier ook wel het een en ander bij kijken, zoals belastingaangifte.

Toekomst

Na je inschrijving mag je natuurlijk eerst een fles champagne laten ploppen! Hoe tof is dat, want je blog is nu echt een bedrijfje geworden! Maar het is natuurlijk wel slim om op korte termijn ook aan de toekomst te denken. Als zzp-er ben je niet verzekerd en heb je geen pensioenopbouw. Er bestaat geen ziektewet voor zzp-ers. Als je maar enkele dagen ziek bent, zal dat niet direct een probleem opleveren, maar bij langdurige arbeidsongeschiktheid ligt dat wel anders. Uit onderzoek blijkt dat maar ongeveer 36% van de zzp-ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten. Best wel weinig, als je bedenkt wat voor grote gevolgen het kan hebben als je je inkomen (tijdelijk) kwijt raakt. Zeker dus een stap om niet te vergeten op je weg naar een eigen bedrijf.

Boekhouding

Wat belangrijk is als je een bedrijf hebt, is het bijhouden van een boekhouding. Niet het leukste werk, maar wel heel belangrijk. En gelukkig zijn er handige hulpmiddelen te vinden online, zoals een online boekhoudprogramma. Welke het beste voor jou werkt, is heel persoonlijk. De een werkt graag via een app, de ander via Excel. Wat ook slim is, is om de reviews over de boekhoudprogramma’s te lezen. Zo krijg je een goed beeld van wat juist fijn en juist niet fijn werkt.
Wat je boekhouding daarnaast ook kan helpen is een goede overzichtelijke zakelijke rekening.

Pensioen

Ik zei het net al even, ook over je pensioen moet je nadenken. Je hebt als zelfstandige geen pensioenopbouw en dus geen buffertje voor later. Je kunt altijd zelf besluiten wat voor bedrag je in je pensioenfonds wilt storten en daarnaast kun je ook periodes meer of minder geld in je pensioen storten. Daarnaast kun je je pensioen ook, mocht dat nodig zijn, opnemen bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Best nog wel wat dingen om over na te denken dus, en dit waren ze vast en zeker nog lang niet allemaal. Ik ben wel benieuwd of jij ook van jouw blog je eigen onderneming gemaakt hebt en zo ja, dan zijn tips altijd welkom! 

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

 • Reply
  Xenia
  15 april 2017 at 16:47

  Het lijkt mij heel bijzonder om dit full time te doen.
  Ik vind het ook erg knap van mensen die voor zichzelf beginne. Zelf werk ik en voor een baas en heb ik een eigen bedrijfje. Heel erg druk soms maar toch durf ik de grote stap ( nog) niet te nemen..
  Groetjes Xenia

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  31 maart 2017 at 10:17

  Ik werk ook als fulltime blogger inderdaad. Het is een heerlijk iets als je met schrijven je brood kunt verdienen vind ik.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.