Vakantie in Europa Vakantie met kinderen

Wintersport: Frankrijk of Oostenrijk?

wintersport Wintersportvakantie in de Alpen: Frankrijk of Oostenrijk?
Arno - Go or No Go

Tijdens één van de laatste mooie dagen van 2017 zat ik nog even op een terrasje in de zon te genieten van een Caffè Americano (yep; ik ben van de slappe sloerie). Aan het tafeltje achter me was een levendige discussie gaande tussen twee jongemannen: gaan we naar Frankrijk of naar Oostenrijk? Het was al snel duidelijk dat het over de aanstaande wintersport vakantie ging. Terwijl ik door mijn koffie roerde vlogen de argumenten achter me over de tafel. Deze discussie ging nog wel even duren.

Wintersport in Frankrijk

Ik ben een groot liefhebber van Frankrijk en ik weet eigenlijk niet goed waarom. Het is in iedere geval niet om de Fransozen! Hoewel wij in Nederland vaak grapjes maken over de Duitse vaderlandsliefde, “Zuhause ist alles besser”; de Fransen kunnen er ook wat van. Ze mogen dan “Liberté, Egalité et Fraternité” hoog in het vaandel hebben, “Hospitalité” hoort daar dan weer niet per se bij… Maar aan de andere kant hebben ze natuurlijk wel een rijke cultuur, goede kaas, uitstekende wijn en… prachtige skigebieden! Denk wel even aan de milieusticker Frankrijk als je hier naar toe rijdt.

De beste pistes

Wintersport hoort al bij Frankrijk sinds halverwege de vorige eeuw. Toentertijd was het nog beperkt tot Chamonix en Megève, maar in de jaren zeventig kwamen daar gebieden bij als Flaine en Les Ménuires en tegenwoordig kennen we natuurlijk Val Thorens, Les Deux Alpes en Tignes. Of je nu naar het klassieke Chamonix gaat of het meer mondaine Val Thorens, één ding hebben eigenlijk alle Franse skigebieden wel gemeen: ze zijn groot, en kwalitatief uitstekend. Dat kom onder andere doordat ze gemiddeld een stuk hoger liggen dan bijvoorbeeld de Oostenrijkse pistes.

Ga jij puur voor het skiën en heb je verder niks nodig, dan ben jij geboren voor de wintersport in Frankrijk. Vanuit je appartement zó de piste op stappen en tot laat in de middag kilometers maken met je boterhampakketje in de rugzak; vive la France! De accommodaties zijn over het algemeen goed betaalbaar en je hebt zelden een skibus nodig om bij de pistes te komen.

Wat is ‘addertje’ in het Frans?

Klinkt het tot nu toe te mooi om waar te zijn? Wel, er zit inderdaad een addertje onder de sneeuw. De accommodaties zijn vaak wat klein en niet zo modern en daarom zijn ze niet zo duur, maar de rest… Het begint natuurlijk al met de Franse tolwegen; leg maar vast € 100 opzij. Je skipas? Laten we zeggen: behoorlijk prijzig. Eenmaal op de piste is het wijs om je portemonnee onder het onderste laagje kleding te verstoppen: het geld lijkt er wel uit te waaien! Een beetje lunch op de piste kost je al gauw € 25,00 per persoon en dan moet je er niet teveel bij drinken want een biertje kost met gemak een eurootje of zeven, acht. Zit je in het hippe Chourcevel, waar de jetset rond paradeert, dan mag je bière gerust twaalfenhalve tot vijftien euro kosten. Proost daarmee!

Après-ski is toch een Frans woord?

Klopt, maar après-ski past niet echt in de Franse wintersporttraditie. In grote skistations als Val Thorens zijn natuurlijk wel après-ski bars, maar die hebben vaak Nederlandse roots, geen Franse. Het publiek is gemiddeld nogal aan de jonge kant dus het kan zijn dat je hier als volwassene een beetje afhaakt. Tenzij dat je ding is natuurlijk; sommige van ons blijven eeuwig Peter Pan. Hulde aan hen!

Natuurlijk zijn er ook plekken waar je biertje wat goedkoper is, je appartement wél gewoon ruimte heeft voor een flatscreen enzovoort, enzovoort. Maar daar moet je even goed naar zoeken. Kort door de bocht: naar Frankrijk kom je vooral om te skiën en niet zozeer om te feesten. Tenzij je niet over geld hoeft na te denken; dan is het natuurlijk overal feest. Ik zou in dat geval dan zeker ook een tripje naar Aspen, Colorado overwegen. Het seizoen begint daar deze week!

Wintersport in Oostenrijk

De Oostenrijkers staan bekend om hun gastvrijheid en ‘Gemütlichkeit’. Die gezelligheid is ingebakken in de karakteristieke Oostenrijkse cultuur die zich uit in alles om je heen. Eten, drinken, de architectuur, klederdracht en natuurlijk de muziek; je herkent Oostenrijk direct. Het is dan ook geen toeval dat ruim de helft van de Nederlandse wintersporters zich jaarlijks in de Lederhosen hijst!

Gevarieerde pistes

Waar Frankrijk zich vooral kenmerkt door enorme skigebieden van hoge kwaliteit, zie je in Oostenrijk een grote variatie in skigebieden. Van grote skigebieden met honderden kilometers piste tot hele kleine skidorpjes met slechts enkele kilometers piste, maar in een idyllische omgeving. Van Feuerkogel op slechts 443 meter hoogte tot aan Kühtai op ruim twee kilometer hoogte. Als je het hebt over de wintersporttoppers van Oostenrijk dan zal Ski Amadé waarschijnlijk bovenaan eindigen. Het bestaat uit maar liefst vijfentwintig verschillende wintersportplaatsen verspreid over vijf aparte skigebieden. In totaal 755 kilometer piste, variërend van beginnerspistes tot vijftig kilometer zwarte pistes, is min of meer zijn hier op elkaar aangesloten met skiliften, stoeltjesliften, gondels, bergtreinen en bussen.

Modern en tóch authentiek

Wat in Oostenrijk opvalt ten opzichte van Frankrijk, is dat de accommodaties over het algemeen een stuk luxer en moderner zijn. Ze zijn gemiddeld dan ook wat duurder dan de Franse accommodaties. De wat duurdere hotels zijn vaak uitgerust met luxe voorzieningen als een eigen welness. Die luxe is met name prettig voor de wintersporters die niet alléén maar voor het skiën komen. Afgezien van de iets hogere verblijfskosten zijn eigenlijk álle andere kosten een stuk lager dan in Frankrijk. Van je ski-pas tot de lunch op de piste, en van vrijwel overal gratis parkeren tot geen tolkosten: Oostenrijk is óók vriendelijker voor je portemonnee.

Wat de Oostenrijkse skidorpen voor mij zo bijzonder maakt, is dat ze ondanks de moderne en luxe voorzieningen toch hun typische karakter trouw blijven. De skilift mag dan hypermodern zijn; het après-ski barretje ernaast is nog nét zo authentiek als de schnapps die ze serveren. Wist je dat Oostenrijks zelfs een heuse schnappsuniversiteit heeft?
Trouwens, let ook bij het rijden naar Oostenrijk even op het vignet Oostenrijk.

Après-ski op zijn Oostenrijks

Naast de grote verscheidenheid aan pistes en voorzieningen staat Oostenrijk waarschijnlijk zeker zo bekend om zijn ‘derde helft van de wintersport’: de après-ski. Om hier nou een advies te geven over waar je het beste terecht kunt, is onbegonnen werk. Het après-ski in Oostenrijk is wat volwassener dan in Frankrijk. Vanaf een uur of vier begint het feest in de talloze après-ski bars. Ischgl staat het allerhoogst aangeschreven onder de feestvierende wintersporters, maar ook in Sölden, St. Anton of Kitsbühel kun je een feestje bouwen dat zijn weerga niet kent. Maar eigenlijk is het in alle Oostenrijkse skidorpjes wel prima vertoeven.

Meer dan wintersport

Samenvattend; wintersport in Oostenrijk is méér dan alleen maar wintersport. Het zou zonde zijn om hier je hele vakantie alleen maar op de lange latten te staan. Over het algemeen komt het skiën hier dan ook wat later op gang dan in Frankrijk. Het is ook wat eerder weer afgelopen, om naadloos over te gaan in het après-ski voor de liefhebbers. Maar ook de vele rustieke winkeltjes, restaurantjes, en spa-achtige voorzieningen kunnen een meerwaarde vormen voor je wintersportvakantie. Over het algemeen is wintersport in Oostenrijk een stukje goedkoper dan in Frankrijk, maar ook hier is dat afhankelijk van je wensen.

Aan het tafeltje achter mij was de rust inmiddels wedergekeerd; de discussie was beëindigd zonder winnaar. Er zouden waarschijnlijk nog heel wat biertjes aan te pas komen voordat de heren eruit waren.

(Uitgelichte wintersportfoto via Shutterstock.)





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.