Inspiratie Winnen

Digitale Detox: 24 uur zonder beeldschermen

Linda - Go or No Go

Zaterdag 19 november was het zo ver: 24 uur Digitale Detox. Een hele uitdaging voor ons, want stiekem grijpen we nogal eens (lees: vaak) naar onze telefoon.

Geïnspireerd door Tanja Jess, die begin november haar eigen digitale detox startte, legde ik het idee aan Arno voor. Tanja Jess ging voor een volledige week digitale detox en maakte vlogs van deze week. Erg grappig om Tanja, Charly Luske en hun kinderen zich door deze week heen worstelen. Maar ook was duidelijk te zien dat het behoorlijk zwaar was. Daarom kozen wij niet voor een week, maar voor een dag. Klinkt makkelijk, maar dat valt echt tegen!

10 uur ‘s ochtends van start

Oorspronkelijk was het idee om rond 8 uur ‘s ochtends te starten, maar in de praktijk bleek dat al direct lastig. Ik moest namelijk nog de Sinterklaas bloghop testen en de verleiding was toen ook te groot om niet even de hele hop door te klikken. Zo leuk om te zien wat alle andere blog-collega’s voor leuke winacties georganiseerd hebben!
Daarnaast gingen Daan en Jesse om kwart voor 9 hockeyen en papa ging mee, dus ik was toch alleen thuis. De keuze tussen een laptop op schoot of een goed boek op schoot was snel gemaakt: laptop op schoot it is.
Maar toen de jongens en papa thuiskwamen, konden we dan toch echt beginnen. De laptop ging dicht, de telefoons gingen in de kast en de  tablet werd weggelegd. De tv ging zo goed als uit, op de radio na dan 🙂

img_1888

Spelletjes

Daan en Jesse hadden heel veel zin in deze dag, want zij hadden al begrepen dat we lekker veel spelletjes zouden gaan doen. En daarnaast was er nog een extra verrassing voor ze, want om ons een beetje door de 24 uur heen te loodsen kregen we een steuntje in de rug van Jumbo. Met vier splinternieuwe spellen konden we de eerste uren gemakkelijk doorstaan!

img_1320

Stratego Pirates kenden we al van het Spellenspektakel en dat vonden ze daar gewéldig, dus dat we dat spel nu ook thuis hebben is écht een schot in de roos. Ook hebben we een potje Mens Erger Je Niet gedaan, wat natuurlijk wel toepasselijk was op zo’n dag als vandaag. Emotify en Rubiks Race bleek nog wat lastig voor de jongens, dus die legden we weer even aan de kant.
Tijdens het spelen merkte ik dat ik echt vaak de neiging heb om even op mijn telefoon te tikken, kijken of ik nog een appje of Instagram-like gemist heb. Dat liet me beseffen dat ik normaal gesproken dus eigenlijk heel vaak afgeleid ben als ik een spelletje aan het spelen ben met de jongens. Hmm..
Na een uur of drie achter elkaar spelletjes spelen kwam er welkome afwisseling voor die dag: De Sinterklaasintocht in het dorp! In de krant (!) checkten we nog even hoe laat Sinterklaas precies aankwam, en toen was het tijd om te gaan.

Sinterklaasintocht

We maakten ons klaar om te gaan…maar ai, wat was het lastig om die telefoon in de kast te laten liggen. Ik ga dus echt nooit érgens heen zonder mijn telefoon. Dus om nu bewust mijn telefoon thuis te laten, was niet makkelijk! Daarnaast vonden we beide ook het idee dat we niet bereikbaar waren niet fijn. Maar goed, van de andere kant is een dagje niet bereikbaar niet het einde van de wereld. Eenmaal weg moet ik eerlijk zeggen dat het best wel lekker was om niet steeds mijn telefoon te hoeven checken. Wel merk je meteen ook weer een beperking. We gingen namelijk met twee auto’s naar de intocht en het leek er even op dat we niet in de buurt van elkaar konden parkeren. Dan is elkaar vinden, zonder telefoon, best wel een opgave! Maar gelukkig kwamen we toevallig twee plekjes bij elkaar tegen en was ook dat probleem opgelost.

Het Sinterklaasjournaal

Eenmaal thuis gekomen vlogen de jongens direct weer naar de spelletjeskast. En zo zaten we een kwartiertje later weer aan de spelletjes. Super gezellig en het viel ons beide op hoe lief ze waren. Wel te verklaren natuurlijk, met een volledige dag de volle aandacht. Rond een uur of 5 ging Arno koken en speelden wij nog even door. Iets voor 6 riepen de jongens: “Mama! 6 uur! Het Sinterklaasjournaal!”. Eerder die dag had ik al even met Arno overlegd. Ze zitten zó in die Sinterklaasmagie, dat ik ze dat niet wil onthouden. Dus besloten we; als ze er zelf om vragen, dan mogen ze 10 minuutjes kijken. En inderdaad, ze vroegen erom en dus keken we om 6 uur met z’n viertjes even 10 minuutjes tv, Lekker met z’n viertjes op de bank, dus dat was ook even heel gezellig en en fijne afwisseling.

img_1946

Bedtijd

Na het Sinterklaasjournaal sloten we nog af met, jawel, twee spelletjes. En toen was het bedtijd voor de heren. Het schoentje werd gezet en eenmaal in bed vertelden de jongens dat ze een hele fijne dag gehad hadden.
Rond een uur of 8 waren Arno en ik beneden en waren we het er beide wel over eens; Dat waren echt genoeg spelletjes voor vandaag. Ik had namelijk bedacht om ‘s avonds lekker met Arno een spelletje Catan te spelen, want we zijn zelf ook echt dol op spelletjes spelen, maar we waren gewoon even spelletjes-moe. Daarnaast deden we de digitale detox eigenlijk vooral voor de kinderen, dus na 10 uur geen schermpjes (ok, op 10 minuutjes na) gingen we voor een serietje op tv.

Get Social

Rond een uur of 10 ‘s avonds wilde ik toch ook wel even echt heel graag kijken hoe de eerste dag van de bloghop verlopen was en wilde ik ook wel even een Instagram fotootje plaatsen over onze digitale detox. Eenmaal bezig met een check op mijn blog en Instagram, doe je er net zo makkelijk weer Facebook en WhatsApp achteraan. Daarom maakte ik bewust even een rondje langs alle social media, en legde mijn telefoon toen weer weg.

24 uur digitale detox en goede voornemens

De volgende ochtend zat de digitale detox erop. Daan en Jesse hebben hem, op 10 minuutjes na, helemaal gehaald. Arno en ik hebben zo’n 21 uur gehaald. Je zou kunnen zeggen dat de digitale detox dus niet geslaagd is, maar eigenlijk is hij dat zeker wel. Het heeft me namelijk een aantal dingen doen beseffen en daarnaast ga ik ook echt een aantal dingen veranderen.
Zo liet het mij beseffen dat ik met mijn telefoon naast me continu het gevoel heb dat ik moet kijken of er een nieuwe like of nieuw appje is. Terwijl dat gevoel véél minder is als ik mijn telefoon niet naast me heb liggen. Daarom gaat vanaf nu, als ik met de kinderen een spelletje doe of we zitten te eten, die telefoon van tafel.

Daarnaast voelde het echt wel prima om gewoon een keertje weg te zijn zonder telefoon op zak. Het moment van weggaan was niet fijn, want dan wil je hem gewoon meenemen eigenlijk. Maar eenmaal weg, was het juist wel fijn om niet bezig te zijn met die telefoon. Daarom heb ik me voorgenomen om vaker mijn telefoon thuis te laten als we met het gezin op pad gaan.

Digitale detox


Foto telefoon op slot via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 22 Comments

 • Reply
  Linda Smeets
  14 december 2016 at 20:18

  Een digitale detox houden wij wel vaker binnen ons gezin. Maar wij gaan dan vaak naar het zwembad of dierentuin. Maar het is natuurlijk ook eens leuk om spelletjes te doen voor de verandering!
  Kortom, ik doe graag mee.

 • Reply
  Claudia Diependaal
  13 december 2016 at 20:12

  Ik doe erg graag mee. Leuk dit.

 • Reply
  Marian
  13 december 2016 at 14:54

  Wij kijken hier ook wel wat te veel naar schermpjes maar we houden ook heel erg van ‘ouderwets’ spelletjes spelen. Vooral op koude donkere dagen/avonden met warme chocolademelk! (warme chocolademelk kan bij mij overal bij) 😉
  Maak graag een kansje op dit leuke spellenpakket!

 • Reply
  Rozemarijn
  13 december 2016 at 11:59

  Een goede tip om die dag spelletjes te spelen, want zo te horen kan je die afleiding dan wel goed gebruiken. Ik ben klaar voor een digitale detox (misschien zelfs nog wel langer dan een dagje)

 • Reply
  Marieke
  13 december 2016 at 08:50

  Wij zijn dol op spelletjes dus ik loot graag mee 😉

 • Reply
  Elise Lankester
  13 december 2016 at 06:30

  Hier 2 jongens die gek zijn op spelletjes dus ik loot heel graag mee voor dit mooie spellenpakket. Vooral stratego gaan ze heeeeel leuk vinden denk ik.

 • Reply
  Fleur
  12 december 2016 at 20:12

  Ik doe graag mee, want we zouden inderdaad wel wat vaker een spelletje kunnen spelen ipv achter een schermpje zitten

 • Reply
  Sabine Flothuis
  9 december 2016 at 18:55

  Zou echt heel graag een kansje willen op maken op dat mooie pakket!! We zijn dol op spelletjes en mijn dochter krijgt er ook steeds meer handigheid in….Ik hoef haar niet meer expres te laten winnen zeg maar 😉

  Een digitale detox zou hier ook een keer goed zijn …..Ik merk dat ik echt te vaak en te lang bezig kan zijn op Facebook. Zelfs onderweg, op de wc, en vlak voordat ik op bed ga 😮 Te erg eigenlijk…..
  De Kerstvakantie is hier een mooi moment voor! Dus nu maar hopen op deze kans…..

  Owja, op Instgram volg ik je natuurlijk ook al en heb gerepost…..#fingerscrossed

 • Reply
  Sandy van der Kolk
  8 december 2016 at 11:32

  Ik doe graag mee!! Ik denk dat ik in het nieuwe jaar ook zo’n uitdaging aan ga met mijn gezin… nou ja.. soortgelijks want de oudste heeft de laptop nodig op school..

 • Reply
  Alicia Hofman-Voshol
  7 december 2016 at 07:59

  Leuk, ik doe graag mee! Wij proberen wel altijd bewust momentjes zonder apparatuur te pakken

 • Reply
  Heidie van der Steeg
  6 december 2016 at 21:13

  Zo’n Digi-detoxdag moet toch wel lukken. Ik neem me vaker voor om een Digi-detox avond te houden, maar dat lukt nog niet zo goed. Maar met behulp van zo’n gaaf spellenpakket is het vast niet zo lastig, in elk geval niet zo lang de kinderen wakker zijn want die spelen maar al te graag een leuk spelletje met mij. En dan zou ik voor de avond misschien weer eens aan een spannend boek kunnen beginnen, is ook al weer lang geleden dat ik er een las.

 • Reply
  Marye Fortuin-van den Berg
  6 december 2016 at 16:58

  Ik doe mee! We zijn super dol op spelletjes dus dat komt goed uit! Instagram heb ik alleen niet. Dus hoop dat 1x meedoen genoeg is…

 • Reply
  Esmeralda
  6 december 2016 at 16:39

  Jaaaa ik doe mee! Ik hou van spelletjes, misschien krijg ik mijn kids dan ook wat vaker van hun telefoon af….en mezelf 😉 Gezellig!

 • Reply
  Ingrid Dijk-Hopster
  6 december 2016 at 12:49

  Wij zijn dol op spelletjes dus doen graag mee

 • Reply
  Sonja Hubregtse
  6 december 2016 at 12:47

  Het lijkt me er moeilijk om niet stiekem tussendoor naar de bloghop cijfers te kijken 😉
  Nu de koude, donkere avondjes er aan komen, lijkt me het super leuk om dit pakket te winnen…Knus bij elkaar met natuurlijk ook warme choco 😉

 • Reply
  Bianca
  6 december 2016 at 11:45

  Tof! Wij doen mee.. maar zo’n digitale detox is ook echt niks voor mij whaha

 • Reply
  Marian Zw.
  6 december 2016 at 10:59

  Ik loot graag mee. Lijkt me toch inderdaad nog wel lastig 24 uur zonder! Maar spelletjes vinden ze hier ook heel erg leuk. Van de Sint hadden we ook al weer een nieuw spel gekregen, dus dan komen we die 24 uur misschien toch wel door? Volg je ook via Instagram

 • Reply
  Majonne Twigt
  6 december 2016 at 10:38

  We doen met regelmaat een spelletje. Dan kan ik de telefoon wel aan de kant leggen. Maar op andere momenten bijna niet. Zelfs bij feestjes wil ik direct delen met familie. Ik merkte dat ik dat gisteren op school met sinterklaas ook deed. Ik heb me toen voorgenomen voortaan het eerst mee te maken, wel af en toe een foto ter herinnering maar pas na afloop delen.

 • Reply
  Marjo
  6 december 2016 at 10:01

  Lijkt mij heerlijk maar voor papa moeilijk met een eigen zaak. Mama en de kids kunnen dit zeker een x doen! Lekker spelletjes doen, zo gezellig! Volg je ook op instagram

 • Reply
  Astrid
  6 december 2016 at 09:38

  Jaaa leuk!! Denk dat die twee spellen die jij noemde dan ook iets te moeilijk zullen zijn voor onze kiddo’s maar wellicht leuk voor een avondje met wat vrienden 😉

 • Reply
  Femke Dekker
  6 december 2016 at 09:16

  Jaaaa, leuk! Ik doe graag mee voor het spellenpakket. Het lijkt mij een uitdaging om ook eens een dag zonder beeldschermen door te brengen. Ik kijk ook te vaak even op de telefoon (daarom zag ik dit bericht ook weer zo snel).

 • Reply
  Anna
  6 december 2016 at 09:12

  Super tof! Ik doe graag mee..
  Facebook: An Na

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.