10 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Creatief & Knutselen Gastblog

{ Review } | No Go: Pottery Cool pottenbakstudio

Regenachtige zondagmiddagen zijn bij ons altijd het uitgelezen moment voor een leuke knutselactiviteit. Onze dochter Robine was uitgekozen om Pottery Cool uit te proberen.

Ze wordt in februari 7 jaar en ze is wel toe aan iets meer uitdaging dan steeds maar weer die strijkkraaltjes, het rijgen van kettingen of het loomen van armbandjes. De Pottery Cool is, zoals de fabrikant het omschrijft; ‘Een gepatenteerde en complete pottenbakstudio waarmee kinderen zich kunnen ontpoppen tot een echte kunstenaar in spé’. Dat klinkt goed!

oi

Een pottenbakstudio

Nieuwsgierig pakken we het pakket uit. Na een speurtocht naar de juiste batterijen is de pottenbakstudio snel en gemakkelijk in elkaar gezet. Het apparaat heeft vrolijke kleurtjes en ziet er stevig uit. Na het bestuderen van de gebruiksaanwijzing, waarin leuke ideeën staan, kiest Robine voor de ‘Cupcake pennenhouder’.

Let op: de gemotoriseerde draaischijf draait flink hard rond. Dus de waarschuwing om je haar naar achteren te binden is niet voor niks! Elastiekje erin en aan de slag dus.

3

Aan de slag

De stap-voor-stap uitleg in de handleiding is heel duidelijk en goed te volgen. Robine zet de juiste mal op het apparaat en legt een kleipad erop. Het is belangrijk om de klei goed vochtig te houden. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de bijgeleverde waterspray.
Het is even inkomen om de juiste slag te pakken te krijgen en dan dient zich een probleem aan. De klei is vrij dik en stug en hierdoor moet je hard duwen om de klei rond de mal te vormen. Als je echter wat meer druk zet stopt de draaischijf met draaien of vertraagt hij sterk. Met wat dunnere plakken klei of een sterkere motor in de draaischijf zou dit beter gaan.

pottenbakken

Met een ingespannen gezicht gaat ze aan het werk, en met wat hulp van papa en mama lukt het Robine toch om de klei (enigszins) zoals bedoeld om de mal te vormen. Dit duurt echter vrij lang en na ruim 20 minuten steeds dezelfde beweging is Robine het wel zat.
Het kliederen met water en klei is natuurlijk op elke leeftijd leuk, en hier geniet ze ook zichtbaar van. Hoe vaker je dit doet hoe sneller je de slag te pakken hebt. En ik denk dat het met wat oefening ook echt gemakkelijker en leuker wordt.

ee

Versieren

Als de klei goed rondom de mal is gevormd gaat de draaischijf uit en kun je de overtollige klei wegsnijden en daarna het kunstwerk versieren met het boetseermesje. Zoals aangegeven in de handleiding versiert Robine de cupcake met streepjes buitenom en dan moet de klei van de mal afgehaald worden. Dit is behoorlijk lastig en de klei plakt aan de mal vast of scheurt als je deze lostrekt. Dit lukt Robine echt niet zelf, terwijl ze toch een vrij ervaren knutselaar is.

bakken

Het resultaat

Met de overtollige klei maken we nog een dekseltje voor de cupcake, dit kun je doen door de mal om te trekken in de klei. In het dekseltje maakt Robine met de bijgeleverde hulpstukken gaatjes voor de potloden en het deksel plakken we op de cupcake. Dit is een lastig klusje en het resultaat is een ietwat rommelig maar leuk cupcake-kunstwerkje. Robine vindt het prachtig en daar gaat het natuurlijk om!

Verven

Na een nachtje slapen kan de pennenhouder worden geverfd. Het set wordt geleverd met een groot aantal leuke (metallic) verfkleurtjes. Het versieren van de cupcake met de verf is dan ook ouderwets leuk en zo gebeurd. Het schoonmaken is een flink karwei aangezien de klei tussen alle onderdelen van de draaischijf gaat zitten. Als je de machine echt goed schoon wil houden ben je hier bijna meer tijd aan kwijt dan aan het pottenbakken zelf.

img_8556

Go or No Go

Het idee is heel erg leuk en onze dochter heeft echt wel plezier gehad  tijdens het maken. Het is ook echt weer eens wat anders dan het standaard ‘kleien’. Toch is de meerwaarde wat onze dochter en ons betreft minimaal. Het is lastig om de klei in de juiste vorm te krijgen, mede door de draaischijf die bij de minste druk al stopt. Vervolgens is het lastig de klei in één stuk van de mal af te halen en is het schoonmaken een flinke klus.

De leeftijdsaanduiding van 6+ is naar mijn mening dan ook wat aan de jonge kant. Ik zou zelf kiezen voor 8+.

Robine zelf vond het leuk om een keer te proberen, maar zij verkiest toch gipsen of kleien boven het pottenbakken. Helaas is het voor ons dus een No Go. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Heb je de Pottery Cool zelf ook en zo ja, is het bij jullie wel een succes?

qw

Dit gastblog is geschreven door Lara, moeder van 2 dochters.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.