Producten voor kids Voeding en gezondheid

5 tips om een eet drama te doorbreken

Het eten met kinderen kan vaak heel gezellig zijn, maar soms is het een drama. Soms duren die drama’s weken of zelfs maanden, soms is het met een dag of enkele dagen weer over. Ik geef je vijf tips om het eet drama van je kind te doorbreken.

1)  Maak het eten aantrekkelijk

Natuurlijk is het tof als je zo’n creatieve papa of mama bent die een fantastische Bento maaltijd in elkaar kan draaien. Maar heb je daar geen tijd of de creativiteit niet voor, dan kun je ook echt heel simpel het avondeten leuk maken. Met boontjes maak je in een handomdraai haartjes, met uitjes maak je oogjes en met een sliertje komkommer een mondje. Gebruik naast het ‘gewone’ eten allerlei hapjes die je kind lekker vindt. Vind je kind augurk lekker, verwerk dat in het bordje en laat je kind na een paar happen groenten als beloning een augurkje eten.

shutterstock_486431038

2) Kook samen met je kinderen

Als je je kind betrekt in het bereiden van het eten, wordt het eten vanzelf veel interessanter. Vol trots kan je kind tijdens het eten laten zien wat hij of zij allemaal gemaakt heeft. Is je kindje nog te klein om samen het eten te maken, laat hem dan helpen met de voorbereidingen. Een pan water vullen, groenten wassen, de tafel mee opdekken. Zoek het in de kleine dingen en hopelijk wordt op die manier de interesse voor het eten en het samen eten bereiden steeds groter. Ook leuk meegenomen voor als ze wat ouder zijn!

3) Presenteer het eten op leuk servies

Wij hebben thuis verschillende soorten bordjes en kinderservies die extra uitnodigen om van te eten. Zo hebben we een bord (zie foto) waar een compleet doolhof op staat. Super grappig, want als je bord leeg is, kun je het doolhof doorlopen. Een extra trigger voor je kind dus om zijn of haar eten op te eten.

4) Laat je kind zelf keuzes maken

Probeer bijvoorbeeld eens om je kind zelf op te laten scheppen. Zo geef je je kind wat meer verantwoordelijkheid over zijn eigen eten. Je spreekt wel duidelijk af: wat je opschept, eet je ook op. Natuurlijk is het goed om hierbij een beetje te sturen, als je kind bijvoorbeeld op deze manier de groentes overslaat of 3 stuks vlees opschept. Maar als je kind ervoor kiest om een keer geen vlees op te scheppen, bedenk dan bij jezelf: Hoe erg is dat? Leg hierbij wel uit dat als je kind voor het slapen gaan dan honger heeft, dit zijn eigen keuze is en dat hij dan niet alsnog iets te eten krijgt.

shutterstock_329154920

5) Maak van drinken een feestje

Ik heb twee kinderen in huis die ontzettend weinig drinken, als ik er niet bovenop zit. Ze vragen met gemak niet één keer op een dag naar drinken. Als ik een beker neerzet, moet ik ze er meerdere keren op wijzen om deze leeg te drinken. Maar daar heb ik nu eindelijk iets op gevonden! Een Sip ‘n Sound rietje. Deze rietjes zijn sinds augustus 2016 in speelgoedwinkels te koop. Wat zo gaaf is aan de rietjes, is dat ze geluid maken wanneer je drinkt! Zo hebben wij een rietje met een traktor en een locomotief, en als ze drinken komen er dus tjoeketjoeke geluiden en traktor geluiden uit de rietjes. Super grappig! Het drinkprobleem hier was meteen opgelost; de glazen zijn binnen een minuutje op en ze vragen nu eindelijk ook zelf om drinken. Wel even opletten dat je de rietjes gebruikt in een stevig, hoog glas. Een plastic bekertje houdt het niet, want de rietjes zijn best zwaar en dan valt de beker als hij bijna op is om.

sip-n-sound-rietje

Afbeelding Bento maaltijdvia Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.