Gastblog Voeding en gezondheid

Kindvriendelijk recept: Gezonde vruchtenspread

Vindt jouw kind zoet beleg ook veel lekkerder dan een plakje ham? Is het geven van fruit een uitdaging? Ik heb de oplossing: vruchtenspread zonder toegevoegde suikers.

Dit recept voor vruchtenspread lijkt ontzettend veel op jam. Het is echter zo; jam mag pas jam genoemd worden als er heel veel suiker in zit. Zit er geen extra suiker in, dan heet het vruchtenspread. Daarom is dit vruchtenspread, want ik vind fruit zoet genoeg van zichzelf, en ik zou er dan ook nooit extra suiker doorheen gooien. Mijn recept is naast heel erg lekker dus ook nog eens heel gezond. Ook heerlijk voor op een pannenkoek trouwens!

gezonde-vruchtenspread

Bereidingstijd: 8 minuten
Kooktijd: 60 minuten

Benodigdheden voor 2 potjes vruchtenspread

 • 1 bakje aardbeien à 500 gram
 • 5 eetlepels water
 • 5 eetlepels chiazaad
 • vloeibare zoetstof
 • blender
 • glazen pot (1 grote of 2 kleine)

Aan de slag

 1. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Blend vervolgens de aardbeien een paar seconden.
  2. Voeg het water en een klein beetje zoetstof toe en laat de blender draaien tot je de gewenste dikte aan de vruchtenspread hebt.  Als je het lekker vindt om kleine stukjes fruit in je vruchtenspread te hebben, blend je het iets minder lang. Wil je graag gladde spread, blend je het wat langer.
  3. Roet het chiazaad erdoor heen. Chiazaad is super gezond en het maakt de vruchtenspread wat steviger.
  4. Schenk de spread in de glazen pot.
  5. Laat de spread minimaal een uur indikken terwijl de pot op de kop in de koelkast staat.

Je kunt er ook voor kiezen om een andere smaak spread te maken, bijvoorbeeld frambozen. Je kunt hiervoor ook prima bevroren fruit gebruiken dat je bij de supermarkt kunt kopen.

Je zelfgemaakte spread kun je ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.

sread


Dit gastblog is geschreven door Tessa IJmker.
Wil je meer lekkere, maar gezonde recepten vinden? Op haar blog schrijft ze regelmatig over lekkere recepten, fijne workouts en haar hardlooptrainingen.

 

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

 • Reply
  Lekker gezond broodbeleg voor kinderen - Go or No Go
  21 augustus 2020 at 10:50

  […] maar waarom zou je het niet lekker op je brood doen! Er is tegenwoordig kant en klare fruitspread, maar je kunt dit ook simpel zelf maken. Gewoon los fruit op brood kan ook, kinderen vinden het vaak heerlijk! Denk aan plakjes banaan op […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.