4 jaar 5 jaar 6 jaar Gastblog Gezelschapsspellen

{ Review } | Concept Kids Dieren – Een coöperatief spel

concept kids dieren
Cassandra
Laatste berichten van Cassandra (alles zien)

Genomineerd voor het speelgoed van het jaar 2018: Concept kids Dieren! Een coöperatief spel voor kinderen van 4 jaar en ouder. Coöperatief houdt in dat je niet tegen elkaar speelt, maar MET elkaar. Laat andere familieleden zoveel mogelijk dieren raden door iconen te gebruiken en win samen. In dit artikel vertel ik je alles over dit toffe spel.

Concept Kids Dieren

Concept Kids Dieren is een coöperatief spel voor kinderen vanaf 4 jaar. In dit prachtig vormgegeven spel speel je niet tegen elkaar, maar met elkaar. Te spelen vanaf 2 tot 12 spelers en duurt ongeveer 20 minuten. Concept Kids Dieren is gemaakt door Repos Productions en genomineerd voor het speelgoed van het jaar in de categorie 6-7 jaar (waar je nog voor kunt stemmen tot 4 november, dus gauw doen!)

Inhoud:

In de mooi en strak vormgegeven doos van Concept Kids dieren vind je de volgende items:

  • 1 spelbord,
  • 110 kaarten,
  • 16 ringen,
  • 1 kaarthouder,
  • 1 sheet met verkorte regels en spelregels.

Het spel voorbereiden:

Plaats het spelbord van Concept Kids Dieren in het midden van de tafel. Bij de eerste paar spellen raad ik je aan om alleen de kaarten met de blauwe rand te gebruiken. De kaarten met de rode rand zijn iets moeilijker.
Schud alle kaarten en neem 12 willekeurige kaarten en vorm hiermee een gedekte stapel. Oftewel: vraagteken omhoog. Leg deze stapel naast het speelbord neer en plaats de rest van de kaarten terug in de doos. Leg de ringen naast het bord en ook de kaarthouder op tafel.

Doel van het spel en score mogelijkheden

Tijdens het spel speelt iedereen samen en is het doel om 12 dieren te raden door de oranje vierkante ringen op de iconen op het bordspel te leggen. Wanneer je 12 dieren hebt geraden, bepaal je de totaalscore en probeer je deze weer te verbeteren.

Hoe scoor je? Wanneer je het dier goed hebt geraden, leg je de kaart open naast de stapel. Deze kaart is 1 punt waard aan het einde van het spel. Heb je het dier niet goed geraden? Dan laten de kinderen jou het dier zien. De kaart wordt dan weer in de doos gelegd en wordt niet meegeteld in de totaalscore aan het einde van het spel.

Zodra de stapel van 12 kaarten op is, is het spel voorbij. Je telt nu dus alle kaarten bij elkaar (1 punt per kaart) om zo de totaalscore te bepalen.

  • <5 = kitten
  • 6 = Kleine Lynx
  • 7 = Slim Luipaard
  • 8-9 = Nobele panter
  • 10-11 = Machtige tijger
  • 12 = legendarische leeuw

Raad een dier!

Tijdens het spel zijn het alle kinderen die jou een dier laten raden door deze te beschrijven middels de iconen op het speelbord. Je neemt dus een kaart van de stapel en je plaatst hem zo in de kaarthouder dat de kinderen het dier zien en jij de vraagteken. Nu legt iedereen om de beurt een ring op een icoon op het speelbord om jou te helpen het dier te raden. Speel je met meer kinderen (ik speelde alleen met Leia) dan mogen zij elkaar helpen om iconen te kiezen die het dier het beste omschrijven. Raden mag zo vaak als je wilt. Maaaaar: De kids mogen alleen met Ja of Nee antwoorden.

Moeilijkheidsgraad aanpassen:

Ik geef je hieronder nog 3 varianten om het moeilijkheidsniveau van het spel aan te passen. Je kunt ze ook met elkaar combineren. Houdt rekening met de basisregels, maar met uitzondering van bepaalde punten.

Van rol wisselen:

In deze variant laat je het kind raden door de kaarthouder voor hem te plaatsen met het dier naar jou en de andere kinderen toe gericht. Het vraagteken symbool staat op het gekozen kind gericht en hij moet raden welk dier jullie beschrijven met de iconen.

Voor 6 jaar en ouder:

Speel je dit spel met een groep kinderen boven de 6 jaar? Dan laat je niet een groep raden, maar kies je 1 speler die probeert om alle andere spelers een dier te laten raden.

Neem bij de voorbereiding 24 kaarten in plaats van 12. Bij elke beurt neemt een speler 2 kaarten van het spel waarvan 1 kaart wordt gekozen en de ander in de doos wordt gelegd.

Twee kaartsoorten:

In de doos zitten twee pakjes kaarten. Kaarten met een rode rand en kaarten met een blauwe rand. De kaarten met de blauwe rand zijn het makkelijkst en te herkennen uit liedjes, boeken of van school. De kaarten met de rode rand zijn wat uitdagender met dieren die iets minder bekend zijn en waarbij je dus een grote kennis nodig hebt van het dierenrijk.

Wil je het niveau verhogen, dan kun je zowel de rode als blauwe kaarten mengen, of alleen de rode rand kaarten uit het Concept Kids dieren spel gebruiken.

Concept Kids Dieren spel: Go or No Go?

Ik heb nog niet eerder een coöperatief spel gespeeld en ik moet zeggen dat ik het heerlijk vind. Geen gezeur en gejank met verliezen, maar gewoon echt samen spelen. Die dame van mij kan echt niet tegen haar verlies, is niet erg, heeft ze van mij. Ik ben namelijk nogal competitief ingesteld en als ik een spel speel wil ik gewoon winnen, haha! Maar zo hypocriet als ik ben, ben ik allergisch voor het feit dat ze meteen gaat huilen als ze verliest. Ik hoop dat er meer ouders zijn die zich hierin kunnen vinden, haha!

Het bordspel van Concept Kids vind ik prachtig vormgegeven, de iconen zijn duidelijk en grappig. Ook mijn schoonouders deden mee met het spel en dat was een enorm succes. Ik kan Concept Kids Dieren absoluut aanraden, vooral al bij jonge kinderen omdat het spel ook erg educatief is. Je leert heel duidelijk hoe je een dier moet omschrijven door de ringen op de iconen te leggen. Zo kies je bijvoorbeeld bij iconen tussen dag en nachtdieren.. Of juist groente of vlees eters. Of ze snel zijn, sloom, vliegen, zwemmen, leven op een boerderij of juist in een regenwoud. Kleuren, klauwen, tanden en prints. Alles komt aan bod.

Wat mij betreft is Concept Kids Dieren een goede cadeautip voor Sinterklaas of Kerst en dus een dikke vette GO!

Feitjes





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

  • Reply
    Leukste cadeaus voor een 5-jarige jongen - Go or No Go
    17 maart 2020 at 06:32

    […] Het kan op deze leeftijd nog erg lastig zijn om om te gaan met verlies. Een coöperatief spel zoals deze kan dan geschikt zijn. Het spel wat we nu het vaakst spelen is gewoon ouderwets ganzenbord. Leuk […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.