Inspiratie

Kinderen en de Gevaren van de Smartphone

smartphone
Arno - Go or No Go

Het klinkt bijna als een thriller, en eigenlijk is het dat ook wel een beetje: de discussies over de gevaren van smartphones voor kinderen laaien om de zoveel tijd weer in alle hevigheid op. We hebben enkele gevaren op een rijtje gezet, waarvan je er een aantal waarschijnlijk nog niet kende!

Smombies

De ‘Smombie’ is een samentrekking van ‘Smartphone Zombie’: iemand die continu met zijn snufferd op zijn schermpje zit geplakt, waardoor hij langzaam en zonder aandacht voor zijn omgeving door het verkeer struint. Smombies in het verkeer, dat is bijna letterlijk vragen om ongelukken! Zeker in het geval van kleine Smombies, die minder ervaring hebben in het verkeer en die ook nog een stuk minder zichtbaar zijn. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zei enkele maanden geleden nog dat ze smartphones in het verkeer ‘onacceptabel’ vond, maar inmiddels worden er al een tijdje proeven gedaan met led-verlichting in het trottoir om Smombies te laten weten dat het verkeerslicht op rood danwel groen staat! Het gebruik van smartphones lijkt dus zelfs in het verkeer steeds meer geaccepteerd te worden.

Blijf bij de les!

Een aantal jaar geleden had vrijwel iedere school een verbod op smartphones in de klas. Steeds meer scholen staan echter toe dat kinderen in de klas dingen opzoeken op hun smartphone, onderwijs apps gebruiken of foto’s maken van aantekeningen op het bord. Ook op basisscholen zien we meer en meer smartphones in de klas opduiken. Daarbij wordt steevast gezegd dat het gebruik van de smartphone een verrijking is van het onderwijs, maar hoe maak je als leerkracht het onderscheid tussen een kind dat zijn smartphone gebruikt als leermateriaal en een kind dat effe zit te appen of te gamen? Stuur je kind maar eens een appje tijdens lesuren; dikke kans dat je meteen een antwoord terugkrijgt!

Nog een paar minuutjes voor het slapen gaan…

Vroeger lazen mijn ouders mij verhaaltjes voor in bed. Wat later mocht ik altijd nog een paar minuutjes lezen voordat het licht uitging. Tegenwoordig laten veel ouders hun kind nog even op de smartphone om een spelletje te doen of een filmpje te kijken. Niet alleen gaat daarmee een stukje communicatie met je kind verloren, het heeft ook een aantal concrete gevaren in zich: het ‘blauwige’, intense licht van televisies, tablets en mobieltjes remt de aanmaak van melatonine (het zogenaamde ‘slaperigheidshormoon’) en verstoort de slaapcyclus. Slecht idee dus voor je kindje dat zijn slaap zo hard nodig heeft!

Druk-druk-druk!

Wanneer je vroeger iemand vroeg hoe het met hem of haar ging, was het antwoord meestal: “Goed!”. Zelfs als het helemáál niet goed was; het was het meest sociaal-acceptabele antwoord. Tegenwoordig wordt dat vaak aangevuld met: “Druk!”. En dat geldt niet alleen voor volwassenen; ook onze kids hebben het er maar druk mee. Met hun school, 1 of 2 keer in de week sport, af en toe iets cultureels en speeldates met die-of-die is de week bommetjevol. Maar is dat wel zo? Gemiddeld zitten kinderen al gauw 4-5 uur per dag naar een tv of beeldscherm te kijken. Het Instituut voor Gezondheidszorg adviseert echter dat kinderen in de basisschoolleeftijd (buiten schooltijd) niet langer dan twee uur per dag voor een scherm zitten. Daar is dus al gauw twee of drie uurtjes per dag te winnen. Stel je voor wat je in die tijd allemaal met ze zou kunnen doen!

De Smartphone-bochel

Yep, dit is een ding. En wel een ding dat steeds vaker begint voor te komen. Het begint zich te openbaren bij kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Orthopedagogen trekken aan de bel: de Smartphone-bochel, een kromming in de rug als gevolg van het intensieve gebruik van smartphones, is een serieus probleem aan het worden onder kinderen en jongeren. Op zich niet zo gek: je hoofd weegt een paar kilo en rust op een scharniertje van wervels. Als dat gewicht continu voorover hangt, gaan de spieren aan de achterkant steeds sterker worden. Tegelijkertijd verslappen de spieren aan de voorkant. Dit kan zorgen voor hevige spier- en gewrichtspijnen en al na enkele jaren kan er een bochel ontstaan. Bizar maar waar…

Dus…

Dit zijn slechts een paar voorbeeldjes van de schade die smartphones kunnen berokkenen aan kinderen. Let wel: “kunnen”, dus het is niet per definitie zo. Door een beetje verantwoordelijk om te gaan met smartphones, duidelijke afspraken te maken met je kids en natuurlijk zelf het goede voorbeeld te geven kun je best je kids vertrouwen met een smartphone zonder meteen bang te moeten zijn dat je ze de volgende morgen met bloeddoorlopen ogen en een bult op hun rug aantreft!

Welke afspraken heb jij met je kids gemaakt? Welke tips heb je voor andere ouders? Laat het weten in de comments!






♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    13 juni 2017 at 11:28

    Ze mogen hier in ieder geval geen smartphone bij het avondeten. En verder probeer ik er ook grenzen aan te stellen, maar het valt niet mee. Zeker niet omdat ze hem ook nodig hebben voor school en huiswerk wordt doorgegeven via de smartphone : (

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.