Producten voor kids

Drones: wat je als ouder zeker moet weten

speelgoed drone

Het zal je de laatste jaren ongetwijfeld al opgevallen zijn: drones zijn ontzettend hot. De vliegende hebbedingetjes gaan als zoete broodjes over de toonbank en staan aan de top van heel wat wenslijsten van onze kids. Maar wat is dat nu eigenlijk; een drone? Wat kan je er exact mee doen? Wat zijn de verschillende types en ook wel belangrijk: wat mag je er wel en ook niet mee doen? Dringend tijd om het eens uit te zoeken, want wie heeft jouw junior er al een of wil er graag een. 

Een korte geschiedenis

De naam ‘drone’ dateert uit 1935 toen het Amerikaanse leger voor het eerst opteerde om modelvliegtuigen in te zetten als hulp bij schietoefeningen. Natuurlijk is een drone vandaag de dag wel iets helemaal anders. Het is een overkoepelende term voor alles wat vliegt en geen piloot heeft en daar vallen dus ook de miniscule vliegtuigjes die de laatste jaren overal opduiken bij. Qua werking kun je ervan uitgaan dat elk type dat geschikt is voor consumentengebruik volgens dezelfde principes werkt: de apparaten beschikken over drie of meer armen die elk uitgerust zijn met een eigen propeller. Deze propellers oefenen een verticale kracht uit op het toestel wat ervoor zorgt dat het apparaat ook daadwerkelijk de lucht ingaat. De algemene regel wat de armen betreft is overigens dat meer armen zullen zorgen voor meer stabiliteit en vermogen maar, vanzelfsprekend, ook voor hogere kosten. Dat is dan ook de reden waarom drones met drie of vier armen veruit de meest populaire modellen zijn en ook aan te raden vallen voor consumenten die niet op zoek zijn naar een drone voor professioneel gebruik.

Kies de juiste drone

De technologie staat niet stil en waar het vroeger al een heuse uitdaging was om een computer een kamer in te krijgen lopen we dezer dagen rond met laptops die nauwelijks een paar gram wegen. De opkomst van die geavanceerde elektronica heeft ook in de sector van de drones zijn impact gehad. Waar je vroeger een klein fortuin uit moest geven om een drone te bemachtigen en dat dan bovendien ook nog eens een gigantisch gevaarte was kan je tegenwoordig voor relatief weinig geld een exemplaar in huis halen. Zo heb je een Nanodrone die het kleinste type is dat momenteel op de markt te vinden is, niet groter dan een paar centimeter. Daarnaast zijn er ook Microdrones die iets groter uitvallen en Minidrones die weer een tikje groter zijn. Wil je een nog groter formaat? Dan zit je al in het vaarwater van de professionele drone. Of dat nu iets voor junior is? Maar misschien wil pa graag meespelen … Het is dan ook raadzaam om voor een aankoop eens rustig de opties na te gaan voordat je een beslissing neemt.

Ready to fly of zelf bouwen?

Een drone bestaat eigenlijk maar uit een heel beperkt aantal onderdelen. Dat betekent dan ook dat het als ouder en echte hobbyist niet veel problemen geeft om zelf een exemplaar te bouwen. Het grote voordeel daarbij is vanzelfsprekend dat je dan echt kunt kiezen voor een model dat volledig aan de wensen van junior (en jou) tegemoet komt. Een heerlijk snel exemplaar of een drone met camera die vooral gaat voor stabiliteit: het kan allemaal. De populairste modellen zijn echter Ready to Fly drones en deze vallen ook aan te raden voor wie nog geen ervaring heeft met vliegen en toch zo snel mogelijk eraan wilt beginnen. Het enige dat je zelf nog hoeft te doen is de batterij opladen, de drone met de afstandsbediening verbinden en je bent er klaar voor. Ten slotte heb je ook nog een tussenvorm: Almost Ready to Fly. Deze zijn dan weer vooral geschikt voor gevorderden die toch graag nog een beetje aan de drone knutselen zonder het apparaat van niets op te moeten bouwen. Misschien al iets voor de “oudere junior”?

Een drone als hobby

Nu heb je heel wat bijgeleerd over drones maar weet je natuurlijk nog altijd niet waarom je de vliegende darren zou aanschaffen of cadeau zou geven aan je kids! De hoofdreden om dit kunst- en vliegwerk als hobby op te nemen heeft alles te maken met de stijgende populariteit van de apparaten en dat is de mogelijkheid om er videobeelden en foto’s mee te nemen. Ook daar zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je opteren voor een drone met camera waarbij het toestel geleverd wordt met een ingebouwde camera. Een alternatief is zelf een GoPro-actiecamera monteren onder een drone. Logischerwijze is het dan wel aan te raden om op voorhand even het vermogen en de draagkracht te testen om onaangename verrassingen te voorkomen. Het maken van beelden en nemen van foto’s vanuit de lucht en bovendien te kunnen komen op plekken waar je te voet nooit zou geraken is de grootste reden voor de toenemende populariteit. Nochtans zijn er ook nog andere reden om een drone als hobby voor je kids (en jezelf) te overwegen. Zo is er een select gezelschap dat de toestellen gebruikt om te racen, begint de professionele markt ook toepassingen te zien en is vliegen met zo’n machine gewoon ontzettend leuk. Niet voor niets bestaat er ook nog altijd een markt voor modelbouwvliegtuigen.

Waar moet je op letten?

Voor je junior met zijn nieuwe drone de wijde wereld laat intrekken, is het wel een goed idee om gewoon in de achtertuin te testen of je de controles wel goed onder de knie hebt. Zeker bij een drone met camera kan het immers een dure zaak zijn gelijk te crashen. Daarnaast hoort de accu altijd volledig opgeladen te zijn en hou je best de weersvoorspelling goed in de gaten. Regen en harde wind zijn omstandigheden waarbij je de drone gewoon op stal dient te houden en dan zitten we ten slotte ook nog met de wetgeving. Deze stipuleert dat je met drones niet boven bebouwing, spoorlijnen of drukke verkeerswegen mag vliegen. Hetzelfde geldt voor vliegen in no-fly zones, luchthavens en helihavens en je dient er ook op te letten om mensenmenigtes te vermijden en nooit boven de 120 meter hoogte te komen. Hou je hier allemaal rekening mee? Dan is er geen enkele reden om niet te beginnen experimenteren met dit schitterende toestel. Geniet ervan!





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.